Gönüllü sadeliğin ve kendine yeterliliğin planlaması. http://www.youtube.com/user/faikmuratunel
Çarşamba, Mart 03, 2010
Kapama Ceviz Bahçesi Tecrübeleri
Ceviz Bahçesi kurmuş ve tecrübelerini bizimle paylaşan okurumuz ile yaptığımız yazışmaları yayınlamak istedik. Yazışmaların tamamını 2008 yılında yayınlanan Bahçe Deneyimi yazımızın yorumlar bölümünde bulabilirsiniz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Cengiz dedi ki...
Herkese selam,
Ceviz bahçesi sahibi olarak arkadaşın anlattığı çoğu şeye katılıyorum yalnız biraz karamsar olduğunu düşünüyorum. Benim bahçem Bandırmada 110 dönüm ve yalova-4 cinsi 1600 fidan dikili.
Bu işe girecekseniz kesinlikle cebinizde hazır paranız olması gerekiyo. Benim harcadığım para 70bin tl civarındadır. Etrafı dikenli telle çevrili 90m sondaj vurdurdum ve damlama sulama sistemi kurdum. Bu iş için arazi tabiki çok önemli. Bulunduğunuz yere yakın olması her açıdan büyük avantaj uzak bi yerde kurayım diye düşünmeyin derim. Su sorununu çoğu yerde sondaj vurdurarak metresi 60 tlden çözersiniz ama elektrik sorunu da var bu işin. Kesinlikle tavsiyem hele ki bu işe 50 dönümden büyük bi arazide girecekseniz damlama sulama sistemi kurmanız.
Arazinin etrafını tel örgüyle çevirmek bence bu işin en önemli kısmı. Kesinlikle maliyetten kaçınmayın. Yeri geliyo köylü hayvanlarını otlatıyo hayvanlar fidanların yapraklarını yiyo, yeri geliyo köylüler arazinizi yol olarak kullanıyo geçerken ister istemez zarar veriyor. Bir de köylünün ağaca bakışı var. Ankarada bu işi yapan arkadaşım köylülerden şikayetçi. Hiç bi sebep yokken bahçeye zarar verdiklerini söylüyo. Eğer ağacı seven bi köy yakınında kurarsanız fazla sıkıntınız olmaz.
Kesinlikle profesyonel yardım alın. Fidancılardan değil de tanıdığınız iyi bi ziraat mühendisinden olmasını tavsiye ederim. Fidanların cinsine karar verirken de fidancıdan değil tanıdığınız ziraat mühendisinden toprak analizi yaptırarak alın. Benim yakın bi dostum ziraat mühendisi sürekli bahçenin kontrolünü beraber yapıyoruz. Sürüm yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Masrafım yazın mayıstan ekime kadar sulama yaparken harcadığım elektrik ve sıvı gübre. Ayrıca çeşitli ilaçlar da var kullandığım güneş yanıkları ve olası hastalıkları engellemek için. Tüm bunlar bana yıllık 3-4bin tlye maloluyo. Ceviz çok budama isteyen bi ağaç değil. Çok ilgilenicek vaktiniz varsa kendiniz kurumuş birbirine geçmiş dalları budayabilirsiniz.
Devlet desteklerinden yararlanabilmeniz için ektiğiniz fidan sertifikalı olmalı ve bulunduğunuz yılın sertifikasına sahip olsun. Ucuz diye bilinmedik fidancılarla çalışmayın büyük saygın firmalarla çalışmanız tavsiyem. Ben tüm arazi ıslahı, gübre alımını, dikim işlerini fidancıya yaptırdım, yapılırken sürekli başında durdum. Böylelikle başınız ağrımıyo fazla tabi düzgün bi fidancıyla çalışıyorsanız. Ben yaptırırken devlet damlama sulamaya yüzde elli destek veriyodu ancak size verdikleri firmalara yaptırmanız gerekiyodu. O firmalar da size 2 kat fiyat veriyolardı. Şimdi nasıl bilmiyorum ama o yüzden devletten destek almakla uğraşmayın aynı paraya denk gelecektir kendiniz araştırın yaptırın. Ben 10*8 m aralığında ektim ve 110 dönüme 15bin tlye maloldu.
Planlamanızı iyi yaptıktan sonra, ilgilenicek vaktiniz varsa cevizciliğin gayet altından kalkılabilir ve karlı bi iş olduğunu düşünüyorum. Bugün cevizin kg ı 5tlye kolaylıkla satılabilir. Bi ağaçtanda iyi bakılırsa 10. yılda 25 kg dan az verim alınacağını sanmıyorum.
Konuyla ilgili her türlü yardımcı olabilirim. Ayrıca yine Bandırmada büyük ölçekli 4 adet hazine arazisi kiraladım. Ortak olarak yapmak isteyen olursa yada devralmak isteyen bana mail atabilirler. mcengizyoruk@hotmail.com
5:47 PM
- - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Güç&onur dedi ki...
cengiz merhaba, bu işin içinde olan biri olarak bu bloga yazmış olmana sevindim. benim cevize ilgim 3 yılı buldu nerdeyse..başka işlere girdiğimden dolatı sadece ilgi olarak kaldı. ama yakın zamanda aldığım radikal kararları uygulamayı düşünüyorum. önümdeki engeli kaldırınca edremit-akçay taraflarına yerleşmeyi düşünüyorum.ve hayalimi de orda gerçekleştirmeyi...oraya geldiğimde seninle tanışmayı ve bahçeni görmeyide isterim. umarım bu blogla irtibatını koparmazsın..
yalova cinsi cevizler ilkbahar erken donlarına karşı zayıflar diye biliyorum, senin fide olarak bu cinsi seçmenin sebepleri ne, kaman çeşitleri ve amerikan kökenli ceviz cinsleri dikmek daha uygun olur diye düşünüyorum ben, tabi bölgenin ekolojisi fide cinsinin seçiminde etken olcaktır.
110 dönüme 70 bin harcadıysan, 50 dönüme 30 000 gider gibisinden bir mantık yürütme ne kadar doğru olur.
benim başedebileceğim en fazla 50 dönüm olur diye düşünüyorum.ayrıca şunuda öğrenmek istiyorum, ilgilenecek vaktiniz varsa diyorsun, ben bir işte çalışır ve kalan zamanımı bahçeme versem 50 dönümle başedebilirmiyim sence. bahçenin uzaklığı oturduğun eve en fazla kaç km. olmalı sence, ben kendimce bunu düşünürken en fazla 50 km. uzaklıkta bir yer olabilceğini düşünüyordum. ama haklısın ... ne kadar yakın o kadar iyi.
ben fide-kuyu-damla sulamayı krediyle düşünüyorum. şu an damla sulamaya sıfır faiz uygulanıyo, 5 yıl vadeli yılda bir ödemeli. bankayla hiç görüşmedim ama diğerleri için uygulanan fazi oranı, benim anladığım kadarıyla %3 e denk geliyor.
senin 110 dönümü çevirirken nasıl bir çit sistemi uyguladığınıda merak ediyorum,sadece dikenli tel ve demir çubukmu kullandın, ve maliyeti ne kadar oldu. iyi bir çit sisyemi kurulursa bana önemli bir maliyet kalemi olur diye geliyor. düşük maliyetle sağlam bir çit sistemi mümkünmü sence.
"Fidancılardan değil de tanıdığınız iyi bi ziraat mühendisinden olmasını tavsiye ederim." bu cümlen dikkat edilmesi gereken bir husus bence de. ayrıca senin damla sulama sistemi maliyetiyle ilgili düşünceni okumamış olsaydım pazarlıksız bankanın anlaştığı firmaya yaptırırdım muhtemelen.. bu uyarıların içinde teşekkür.30 dönümde olsa ben damla sulama sist. kurulması gerektiğinden yanayım.
yıllık 3-4 bin liralık masraf 110 dönüm bir yer için oldukça düşük bence. arazide elektriğin olması şart mı , jeneratörle bu iş halledilebilirmi. ayrıca devlet senin çıkardığın - çıkarma maliyetine katlandığın- kuyu suyundan bir ücret alıyomu, aluyosa ne kadar.
5 liralık kg fiyatı toptan satış fiyatı sanırım. ben ilk başlardaki üretimin parakende olarakta yapılabileceğini düşünüyorum. parakendede bu fiyat 10 lira olur diye düşünüyorum.
ve 4 tane büyük ölçekli hazine arazisi kiralamış olman da bana umut verdi..muhtemelen blogdaki diğer arkadaşlarda aynı fikirdedir. bunu nasıl başardın :) hazine arazisi kiralamak içinmi çabalamayı tavsiye edersin orman arazisimi. bu kiralama işini de internetten araştırmıştım,önyargılarımdan dolayı, vazgeçer gibi olmuştum,,, devlet işlerinde biçokşeyin torpille,,tanıdık vasıtasıyla halledilebileceğini düşünüyorum da,,kiralamak istesem bana kiralattırmak istemezler diye düşünüyorum. sen nasıl hallettin merak ediyorum doğrusu,,yine internette bunun için çabalayan ve bir sonuç alamayan bikaç kişinin yazısınıda okumuştum. ama denemeye değer yinede çünkü sonuçta en önemli maliyet arazi... verdikleri arazinin toprak yapısı nasıl olutor genelde. ıslah için çok çaba gerektiren yerlerimi veriyorlar..
benimde sana bir tavsiyem olsun... ortak kesinlikle herhangibir iş yapma... devralma şartlarıyla ilgili bilgi verirsende sevinirim.
toprakla-cevizle- uğraşmanın erdemli bir iş olduğunu düşünüyorum. ve manevi getirisinin yanında uzun vadede maddi getirisinin de yüksek olacağını düşünüyorum.
yeterince yazdım sanırım :)
herkese saygılar..
7:17 PM
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Faik Murat dedi ki...
Cengiz Bey değerli yorumunuz ve bahçe tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu yazı ve yorumları sayesinde ceviz bahçesi kurmak isteyenlere önemli bilgiler vermiş oluyoruz.
Onur Bey, mesajınız için teşekkür ederim, Cengiz Beyin belirttiği konuların pekişmesine yardımcı olacak sorularınız olmuş, yerinde tespitler.
12:05 PM
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Cengiz dedi ki...
Onur Bey sorularınızı bir bir yanıtlıyım,
Çeşit seçiminde hem tarım ilçe müdürlüğünün hem de orman bakanlığının yanıltmasıyla büyük bi hata yaptığımı itiraf etmeliyim. iyi ki sordunuz benim de gözümden kaçmış cins hususu. sorun cinsin ilkbahar geç donlarından etkilenmesi değil yerli cinslerin uç dallarda meyve vermesidir. zaten yalova1 ve 4 kıyı şeridinde çok iyi yetişmektedir. kesinlikle yeni bahçe kuracaklara tavsiyem ithal chandler yada pedro gibi cinsleri tercih etmeleri. bu cinsler yan dallarda meyve verir hem daha fazla hem daha kaliteli mahsul alırsınız. hem de daha sık ekim yapma şansınız olur. fidanları biraz daha pahalıdır ama kesinlikle 2 tl az vereceksiniz diye bu hataya düşmeyin.
maliyet hususu çok değişken bi durum. 50 dönümü 30bine maledebilirsiniz. kimi etrafını çevirmez arazide hazır suyu vardır arazi tertemiz ekime hazırdır 20bine de maledebilir.
bence gözünüzde büyütmeyin arazi büyüklüğünü. ha 50 dönüm yapmışsınız ha 200 iyi bi planlama yaparsanız aralarında hiç bi fark yok. araziniz çevrili diyelim damlama sulama da kurarsanız size hiç bi zorluk çıkarmaz büyük arazi. bence bahçeyi kurduktan sonra bi sıkıntınız kalmıyo başka işiniz varken yürütebilirsiniz diye düşünüyorum. ama yine de yazın sulamayı kendiniz yapın ağaçların ne durumda olduklarını sizden iyi kimse takip edemez. bunun için de haftanızın bi gününü harcamanız yeterli. uzaklık açısından benim bahçemle evim arası 60 km. uzaklık size kalmış bi ölçüt. ne kadar uzak olursa insan o kadar üşeniyo gitmeye o yüzden yakın olması avantaj bence.
ben etrafını beton direklere sarılmış dikenli telle çevirdim maliyeti toplamda 15 bini buldu. ama tabi kaç sıra tel çekeceğin önemli. kaliteli olup daha düşük maliyetli olucak başka bi sistem zannetmiyorum. dersenki sadece hayvan girmesin istiyorum o zaman daha ucuza mal edersin. kredi olayına gelince devletin özel ağaçlandırma yönetmeliği doğrultusunda verilen bi kredi var. şartları çok çok uygun. ancak baz aldıkları fiyatlar piyasa fiyatlarından çok düşük. örneğin 50bin harcadığın bahçeye 30 bin kredi veriyolar. bide önce yapıyosun sonra kredi çıkıyo. ama şartları o kadar uygun ki borç harç bulup bahçeyi kurup o krediyi kullanmak çok mantıklı.
benim 3-4 bin harcamam kendi maddi durumumun elverdiği miktar. tabiki dört dörtlük bi bakım yaparsanız 6-7bin harcarsınız. ama bahçemin hiç bi eksiği yok zaten ceviz çok dayanıklı bi ağaç bu bakım yetiyo inanın. tabi bide gidiş geliş benzin param var onu katmadım maliyete. arazide elektrik tercih meselesi. benim bahçeye 100 m uzakta vardı elektrik o yüzden almayı tercih ettim. ama en yakın elektrik 500 m dir ona göre maliyetinizi hesaplayın. jeneratör çok masraflı oluyo uzun vadede elektrik çekmek mantıklı. jeneratörle sadece günü kurtarırsınız. kanuni olarak nasıl oluyo bilmiyorum çıkardığım suyun parası ama ben bişey ödemiyorum.
hazine arazisi olayına gelince tanıdığınız yoksa hiç uğraşmayın illaki bi yerde tıkanırsınız. ha varsa tapuda milli emlakta mal müdürlüğünde bi tanıdık çok mantıklı kiralamak. kanuni olarak size yardımcı olma zorunluluğu yok bu konuda devlet dairelerinin ama insaflarına kalmış bana çok yardımcı olanlar oldu tanıdık olmadan gittiğim kurumlarda da. dönümünü yıllık 3-4tl den kiralıyosunuz. araziye vericeğiniz parayla dört dörtlük bi bahçe kurabilirsiniz kiralayarak. ben özellikle hazine arazisi istedim çünkü hazine arazisine isterseniz ev inşa edebiliyosunuz ormana edemiyosunuz. bide orman arazileri genelde ulaşımı olmayan çok eğimli araziler oluyo. ayrıca şu anda değiştiğini söylüyolar ama emin değilim önceden orman arazisi kiralamak için en yakın köyden onay almak gerekiyodu köylülerde tabi buna engel oluyolardı. şimdi hazine arazilerinde de aynı sorun varmış yeni çıkan karara göre ben kiraladığımda yoktu.
devir konusunda ciddi olan arkadaşlar mail atabilirler mcengizyoruk@hotmail.com
başka sorunuz olursa menuniyetle cevaplarım
6:03 PM
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Faik Murat dedi ki...
Cengiz Bey yorumunuz için teşekkür ederim.
Izmir Tarım Fuarında ziyaret ettiğim Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği Fidanlığına Ege'de 200-300 rakımda hangi cins ceviz fidanını tavsiye edersiniz diye sormuştum, onlar da ana cins olarak Chandler'i tavsiye etmişlerdi. Chandler ile birlikte dölleyici bir cinsi beraber tavsiye ettiler ama dölleyici cinsi şimdi hatırlıyamıyorum.
En son mesajınızdan sonra benim de aklıma birkaç soru geldi cevaplayabilirseniz memnun olurum.
Hazineden kiralanan araziler minimum kaç seneliğine kiralanabiliyor? 49 sene minimum kiralama süresi mi? Maksimum süre ne olabilir? Kiralama süresi bitiminde yeniden kiralama hakkı konusunda bilgi verebilir misiniz? İlk hak eski kiracıya ait gibi bir şeyler hatırlıyorum.
İkinci sorum; hazine arazilerini kiralamak için hangi kurum ile görüşmemiz gerekiyor?
Blogumuza yaptığınız değerli katkılarınız için teşekkür ederiz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum:
koskoca tarım ilçe müdürlüğü! koskoca orman balkanlığı! anlaşılıyor ki sadece makamdan ibaretler...1600 adet Fidan dikcek kişiyi en kritik
karar verme sürecinde yanlış yönlendirebiliyorlarsa bravo valla, diycek bişey yok..dün bi köşe yazısında okudum, kadının biri yine
devlete bağlı bi tarım işletmesinden washington portakalı diye alıyor fideleri, 7 yıl sonra bir de bakıyor ki, portakallar çerirdekli
çıkıyor, washington portakalı filan değil.eminim bunlara benzer biçok örneklerde vardır... başlangıçyan sonuna kadar tüm aşamalarda çok dikkatli olmak gerekiyor.
bir fabrika inşa ediyor gibi düşünmek lazım.. ayrıca düşündümde türkiyede kurulan işletmelerin yaşam süresi ortalama 5-10 yılı geçmez sanırım,
ceviz bahçesinide bi üretim fabrikası olarak düşünürsek ve 200 yıl yaşayacağını varsayarsak...bana çok heyecan verici geliyor...
çevremdeki çoğu insan bu konudaki anlattıklarımdan hiç heyecanlanmıyo, bende ise durum tam aksi,,, 20 yıl kim bekler diyolar, ben 20 yıl sonra yaşlanırım diyolar. o kişiler torunlarına bi miras bırakabileceklermi merak ediyorum...
bahÇe deneyimini faikle paylaşan arkadaşın dediklerine
(kendi bileğin+paran+organizasyon,takip yeteneğin) ilave yapmak istiyorum 1.her aşamadaki her konuda doğru kişileri bulmak 2. bilek,para,
org. yanında senin araştırmaların,ilgi ve bilgin. doğru kişileri bulmanın da kendi ilgin ve bilginle orantılı olduğunu düşünüyorum.
dediğiniz gibi ithal çeşitlerin yan dal verimlilikleri oldukça yüksek,bu ithal çeşitlerle bizim yarışabilecek olan kaman çeşitleri gibi geliyo bana.
açıkçası arazi büyüklüğü dediğiniz gibi gözümde büyüttüğüm bi durum,bunu tekrar bi düşünmeli..
evet,,damla sulama büyük kolaylık sulamanın yanında ilaç gübre vermektede oldukça işe yarıyo bildiğim kadarıyla,, damla sulama sisteminde
yaşadığınız sıkıntılar varmı,,tıkanmalardan bahsediyolar...
başka bir işte çalışarak da bu işlerin yürütülebileceğini sizden duymakta bizler-benim için umut verici.
dediğiniz gibi verilen kredileri bi şekilde kullanmak avantajlı.
bakımla ilgili aklıma ilk gelen soru şu: fırsat buldukça tarım tv yi izliyorum orda kimi organik gübreleden bahsediyolar,verimi %20-50
arttırcağını söylüyolar, senin o tarz gübrelerle ilgili görüşün ne; muhtemelen pahalı ürünlerdir.
arazin oldukça geniş..ilk dikerken ceviz aralıklarını daha da arttırıp aralara daha kısa sürede ürün alcağın meyve ağaçları dikmeyi düşündünmü, elma,
kiraz vb. gibi.. yoksa bunları ayrı bahçeler şeklinde düşünmekmi uygun.
jeneratörle sadece gün kurtulursa...elektrik meselesine daha ciddi bakmak gerekiyo.
şehirde devletimiz bizim açtığımız kuyuya sayacı anında yapıştırır, evlerde öylemi bilmiyomda şehirdeki işyerlerinde öyle. normal
su bedelinin %50 sini alır.
bi de yıllık doğrudan gelir desteklemelerdende faydalanıyosun sanırım.onlar ne kadar oluyo.
devlet hazinesi kiralamak konusundaki önyargılarımdada maalesef haklıymışım...bu üzücü...
genede bi şansımı deniycem. hazine arazisinin kiralanmasında süreç nasıl işliyo, kaç gün sürüyo,kaç kişinin onayından geçiyo.
soru ve yorumlarım bu kadar şimdilik.
- bu arada adım caner -
ayrıntılı-net cevapların içinde teşekkürler.
Biraz araştırdım sizin sorunuzu görünce, franquette cinsi chandlerin tozlayıcısı olarak ekilebiliyomuş. ceviz yetiştiriciliği konusunda her türlü bilgi için prof.dr. yaşar akça'nın ceviz yetiştiriciliği kitabını tavsiye ederim.
hazine arazileri kanun gereği en fazla 49 yıllığına kiralanabiliyo. ancak özel ağaçlandırma yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle ceviz ağacının ömrü boyunca tekrar sizle 49ar yıllık sözleşmelerle yenileniyo.
arazi kiralamak için size en yardımcı olabilecek kurumlar yapmayı planladığınız yerdeki tapu, kadastro ve mal müdürlükleri. her 3üylede iyi ilişkiler kurmanızı tavsiye ederim. işe atılmadan özel ağaçlandırma yönetmeliğini en ince ayrıntısına kadar öğrenin.
süreç şöyle işliyo. önce en kilit nokta hazine arazisini bulmak. bulduktan sonra o ilçenin mal müdürlüğüne yada kaymakamlığa arazinin pafta ve parsel nosunu, arazinin bulunduğu mevkiyi yazıp bi dilekçe veriyosunuz. ben aynı zamanda bi kroki ve arazinin fotoğraflarını çekip koydum gelip tespite gerek duymamışlar bakanlıktan zaman kazandım böylelikle. sonra size önizin çıkıyo. önizin çıktıktan sonra araziniz 100 dönümden büyükse projelendirme yapıyosunuz. orman mühendisleri yapıyo bu işi. sonra projenizi sunuyosunuz bakanlığa. değiştiyse yasa (emin değilim)arazinin bağlı bulunduğu köyde ilan ediliyo bu araziyi bu köyden ağaçlandırmak isteyen varmı diye. eğer çıkmassa size tahsisi gerçekleşiyo. köylüler veya muhtar çoğu zaman bu işe engel oluyolarmış sonra kendileride ağaçlandırmıyolarmış duyduğuma göre. süre o ildeki yoğunluğa göre değişiyo. bana arazinin tahsis olması 4 ayı bulmuştu. işleri hızlandırmak için orman bakanlığıyla ve milli emlakla sürekli irtibat halinde olmanızı tavsiye ederim. şu sıralar çok yoğun olduklarını özellikle egede tahsislerin 1 yılı geçtiğini duyuyorum. ayrıca sadece 6 ay yukarıdaki bilgileri edinebilmek için uğraştım, ordan oraya koşturdum buda sürecin önemli bi parçasıydı.
devlet desteklerinden faydalanıyorum. özellikle ilk bahçe tesis ettiğinizde her adımınızı ilçe tarıma danışarak atın dönüm başı verilen 200 tl ilaç gibi geliyo. ancak ben bu desteği 15 ayda alabildim. yıllık desteklerde gübre mazot vs alıyorum ama masraflarımın yanına bile yaklaşmıycak düzeyde. bana çok tavsiye edilen ilaç ve organik gübreler var ancak maddi imkansızlıklardan denemedim. hazine arazisi kiraladığında yanlarına farklı türde ağaç dikemiyosun. ara tarım yapıyosun projende belirttiysen. ben domates, biber vs yazdım ama ekmedim şu ana kadar. damlama sulamada dediğin gibi bi sorun yaşamadım ama bahçe çok yeni ilerleyen yıllarda ne olur bilemem. 200 dönümlük bi projem var. yaşar akça hocamızla irtibata geçtim. kısmetse yardımlarıyla maddi durumumu düzelttiğim gibi örnek bi bahçe kurucam.
ilçe tarımın yanlış yönlendirmesi milliyetçi davranmalarından kaynaklı oldu. bizim fidanımızın ithalden eksiği yok fazlası var anlayışıyla biçok bahçe yanlış kuruldu. bana kalırsa kaman da tüm özelliklerini dikkate alırsan chandler yada pedroyla boy ölçüşemez. rengi, kabuktan ayrılması, tadı, verimi vs vs. o kadar çok ceviz fidanı ekildi ki son 5 yılda bikaç sene sonra fiyatlar düşmeye başladığında ithal cevizlere talep artıcağını düşünüyorum. türkiyede çok zor ama arazi uygun olursa kesinlikle organik yetiştiricilik yapın derim.
bilgilerimizi paylaşmak benim de çok hoşuma gidiyo. katkılarınızdan dolayı teşekkürler.
cevizle ilgili tüm kitapları okudum sanırım, yaşar akçanınkide dahil, yaşar akçada ceviz konusuna gönül veren saygıdeğer bir insan, hakkaride ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili bi haberinide okumuştum, yani tarım müdürlüklerindeki insanlar gibi milliyetçilik uğruna ceviz konusunda yanlış bir şey yapmıycak bir insan. ve 3 sene önce mailimede cevap vermişti, muhtemelen biçok işi vardır ama cevizle ilgilenenlere yardımını esirgemiycek biri benim gördüğüm.
hiçbi fikrimin olmadığı konu ilk işlem olan boştaki devlet arazisini bulmak, bunu nasıl yapcam, belediyelerden yardım alınıyo olsa gerek bu konuda.
4 ayda halledebilmiş olman çok güzel, oldukça kısa bir süre bence.
5 yıl sonra fiyatların düşerek ithal cevizlere olan talebin artacağını belirtmende bize bahçe kurarken dikkat etmemiz gereken hususlar konusunda oldukça fikir veriyor. her uzun vadeli yatırımda olduğu gibi bu konudada 5-10-20 yıl sonraki değişkenleri belirleyip bunlarıda dikkate alarak hareket etmek-planlama yapmak lazım.
ayrıca en çok merak ettiğim şeylerden biride şu: sizin bu işlere ilginiz nerden geldi, çocukluktan itibaren topragın içinde büyümüş birimisiniz yoksa birçoğumuz gibi ilgin daha sonradanmı. ben kasabada büyüdüm, babamın dedesinin eskiden büyüttüğü ağaçlardaki meyveleri toplamaktan ibaret benim toprakla olan geçmişim, ama hatırlıyom da bağa gitcez dendiğinde sabahın köründe hazır kıta beklerdim ve koşa koşa giderdim,,, sanırım bu işlerle bilfiiil uğraşmasamda ruhuma bir miktar işlemiş yoprak-ağaç sevgisi var. bu olduktan sonra ilgi ve bilgiyle çözülemiycek bir meselenin olmayacağını düşünüyorum.
zaten şu an ithal edilen cevizlerin kalitesi-besin değeri düşük bildiğim kadarıyla; romanya,bulgaristan gibi ülkelerden ithal ediliyo ve büyük ihtimal hiçbir denetimden geçmeden ithal ediyoruz, muhtemelen de insan sağlığına zarar verebilecek zirai ilaçlara maruz kalmış cevizler bunlar. organik üretim elbette geleceğin üretim biçimi ama bildiğim kadarıyla bu sertifikayı alabilmek oldukça güç, veren kuruluş sayısı çok az ve büyük bi maddi yatırım gerektiren iş. bana göre bizim yapabileceğimiz organik ürün sertifikamız olmasada ürünlerimizi organik olarak üretmeye çalışmak. kaliteli,besin değeri yüksek, insan sağlığına zararlı ilaçlara maruz kalmamış bi üretim gerçekleştirebilirsek ceviz fiyatları düşsede rekabet gücümüzü koruyabiliriz. ilk 4 yıl temel gübre olarak ahır gübresi yeterli olur diye düşünüyorum.sürümde yüksek bi maliyet gibi, tarlayı her sene sürmek gereklimi sence, yoksa fidanın çevresini çapalamak yeterli olurmu.
umarım 200 dönümlük projen hayalindeki gibi olur.
yaşar hocayla bi tanıdık vasıtasıyla görüşmem oldu. yine aynı okuldan bi çalışma arkadaşı var sulama konusunda uzman. ikisinden ortak bi çalışma sözü aldım. bakalım zaman ne göstericek.
arazi bulmak büyük sıkıntı gerçekten. özellikle tarıma elverişli arazilerin çoğu kapılmış durumda. edremit civarına büyük tek parça arazi bulmak zor o yüzden daha iç kısımlara bakmanı tavsiye ederim. belediyelerin hiç bi yardımı olmaz bu konuda. senin işin dediğim gibi tapu, kadastro, mal müdürlükleri yada milli emlak genel müdürlüğünde. nerde yapmayı düşünüyosan o bölgenin 1/5000 lik paftalarına ulaşman lazım. bu paftalar parsellere bölünmüş arazileri gösteriyo. parsel nolarıda yazıyo üstünde. bu paftalar kadastro müdürlüklerinde bulunur. alabilmen için ordaki arkadaşların senin iyi niyetine inanıp yardımcı olmaları lazım. bölgeyi iyi bilen harita mühendislerine bi danış istersen. paftaları aldıktan sonrada tapudan yada mal müdürlüğünden hangi parsellerin hazineye kayıtlı olduğunu öğrenmen lazım. kolay işler değil tüm bunlar. daha farklı yol göstermek istemem umarım yeteri kadar açık anlatabilmişimdir. elinde zaten hazine parsel noları olduktan sonra geriye hangi arazi işini görür yerinde görüp bakmak kalıyo. ben tüm bunlar için 6 ay uğraştım 4 ay sadece tahsis süresi. oluruna bırakırsanız işi tahsiste 8 ayı bulur en sakin bölgelerde bile.
organik yetiştiricilik aslında çok kolay. düşünüldüğü kadar masraflı da değil. işinizi bilinçli düzgün yaparsanız sertifika almak niye zor olsunki. sıkıntı yetiştiricilik yapacağın arazinin hatırladığım kadarıyla 500m etrafında kimyasal ilaç kullanılan bi arazi olmaması gerekiyo. böyle bi arazi bulmak çok zor. bulunsa bile yıllarca emek vermişsiniz her adımınız denetlenmiş yan araziye biri gelir bi ilaç kullanır tüm emeğiniz boşa gider. tarım bakanlığı buna bi çözüm bulsa iyi olur. şu ana kadar ekilmemiş bi bölge belirlenmeli oralarda organik harici tarım yapmayı yasaklamalı bence. hem bu konuda uzmanlaşırız hem de kaliteli ürün üreterek dünya pazarlarında söz sahibi olabilir ürünlerimiz.
benim babam zeytincilikle uğraşıyo yıllardır. 400 ağacı var iyi de bi ek gelir elde ediyodu. yapılan tarım dededen kalma yöntemler olmasına rağmen. önce arazi kiralayıp zeytin ekmeyi düşündüm. sonra araştırmalarımın sonucu olarak ceviz ekmenin daha mantıklı olacağı sonucuna vardım. normalde ankarada yaşıyodum sadece girişimci sayılabilirim bu konuda. köylülerimiz bilinçli olsa benim gibi bu işlere yabancı biri bile altından kalkabiliyosa kimbilir köylülerimiz ne kadar güzel bahçeler kurar ve büyük gelir elde ederler.
sürüm bana kalırsa gerekli diil. ilk bahçe kurulurken derin bi sürüm yapılsın yeter. ben kendim çapalıyorum yetiyo. organik sıvı gübre atıyorum sularken bide hayvan gübresi atıyorum idare ediyo. normalde bana organik toz gübre tavsiye ettiler ama pahalı geldiğinden yapamadım.
sana tavsiyem maddi durumun el veriyosa biran önce bu işe başlaman. az zahmetili getirisi yüksek ve vatanına faydan dokunacak bi iş. umarım sende yakın zamanda işe koyulursun.
cengiz bey, verdiğiniz tüm bilgiler ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, umarım bu siteyle olan irtibatınızı koparmazsınız.
cengiz bey
yorumlarinizdan fazlasiyla faydalandim diye düsünüyorum cünkü internetten sürekli bunu arastirirkrn bazi sitelerin bizi kendi cikarlari icin yönlendirmesine sizin sayenizde biraz daha dikkatli davranmamiz gerektigini anladim.
Ben Almanyada yasiyorum son 3-4 aydir sürekli bu ceviz yetistiriciligi üzerinde arastirma yapiyorum Kayserinin Develi Ilcesine bagli Gazi kasabasinda yani benim kasabamda 50 dönüm arazi üzerine dikmeyi ciddi bir sekilde düsünüyorum umarim sizin fikirlerizdende yararlaniriz
öncelikle yapılan tüm aydınlatıcı yorumlar için teşekkür ederim.
cengiz bey size bir sorum olacak. bende bursa civarında orman yada hazine arazisi kiralayarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. hangi orman işletme şefliğine gittiysem olumsuz yanıt aldım. milli emlak şeflikleri de çok başvuru olduğunu ancak hiç birinin onaylanmadığını söylüyorlar. milli emlakın sitesine giriyorum yada internette devlet kurumlarının verilerine göreyse bu kanun kapsamında kiralanan binlerce dönüm arazi var. bu nasıl çelişkidir? internette inanılmaz bir bilgi kirlililği var. yalova atatürk araştırma merkezinin eğitimine gittim. orda hazine arazisi kiralayan 4-5 kişiyle tanıştım. çoğunun gösterdiği yol torpil, tanıdık yada yüklü miktarlarda devir parası. nasıl çözerim bu sorunu lütfen yardımcı olun.
mayıs ayında özel ağaçlandırma yönetmeliği değişti ve orman arazilerinde en yakın yerleşim yerine 2 km mesafe zorunluluğu getirildi. türkiye´de köyler birbirlerine yakın olduğu için hemen hemen tüm orman arazileri elendi. o yüzden orman arazisi bulabileceğinizi zannetmiyorum. hazine arazilerinde ise milli emlak müdürlükleri kendileri uğraşmamak için hem yardımcı olmuyorlar hemde araziyi bulsanız dahi tahsis olmaz diye size olumsuz konuşuyorlar. size söyleyecekleri 9-10 kurumdan görüş alacağız illaki pürüz çıkar boşuna uğraşmayın diyecekler. ama malesef gerçeği yansıtmıyor. görüş aldıkları kurumlar tsk, karayolları, il sağlık müdürlükleri, dsi gibi genelde sorun çıkmayacak kurumlar. ben milli emlak genel müdürlüğüyle de görüştüm onların da söylemesi başvurularda çok fazla sıkıntı çıkmadığı. ama dediğim gibi tüm bu yazışmaları ve diğer işlemleri milli emlak şefliklerindeki memurlar yapacağından hem yardımcı olmuyorlar hem de size olumsuz konuşarak şevkinizi kırıyorlar. bünyamin bey bana mail atarsanız arazi bulma konusunda size yardımcı olmaya çalışırım.
cengiz bey merhaba, bende sizler gibi hazine arazisi kiralamak ve ceviz ekmek istiyorum.başka bir sitede yardımcı olduğunuz arkadaş yazmış blog adresinizi ordan aldım.mailim tolga.degirmencii@gmail.com, eğer yardımcı olursanız cok sevinirim en azından yol gösterirsiniz.cevabınızı bekliyorum.görüşmek üzere
ceviz bahçesi kuracak arkadaşlara yardımcı olunur devlet desteklemesı tarafımızca yapılır ceviz fidanları temin edilir :05432430171
Cengiz bey yorumlarinizi okudum,cok sevindim,ceviz dikmek istiyorum bende,esimle birlikte bir kac yil sonra turkiyeye yerlesmeyi dusunuyoruz,size sormak istedigim cok sey var ceviz dikimiyle,secimiyle,arazi secimiyle,toprakla,hatta ne sormam gerektigini bilmedigim seylerle alakali sorulari dahi sormak istiyorum,Ben Bursada yasamak istiyorum,ancak Bursa ceviz yetistirmek icin uygun mu? sizinle baglanti kurmak isterim,tecrubelerinizden yararlanmak sizin icinde bir sakincasi yoksa eger E_Mail adresiniz msn veya face adresinizi alabilirsem inseAllah. esim ve ben arastirip okuyarak ve sizin gibi ceviz yetistirmede tecrubeleri olan insanlarin paylastigi bilgilerini,yorumlarini onemsiyerek kendimizi egitiyoruz,anca simdilik teoride kaliyor bu bilgiler,yinede paylasimlariniz icin size cok tesekkur ederiz...
ceviz bahçesi kuracak arkadaşlara yardımcı olunur devlet desteklemesı tarafımızca yapılır ceviz fidanları temin edilir.iletişim:0538 933 62 12
Merhaba
Cengiz Bey tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler, ben de bu işi Ankara'da yapmak istiyorum Ankara iklim olarak uygun mudur sizce?
Selam arkadaşlar ben sakaryada ceviz yetiştiriciliği için arazi kiralamak istiyorum ancak bürokrasiyle ilgili fazla bilgim yok bu konuda bilgisi olan yada yardım edebilecek birisi varsa yezuulu@hotmail.com yada tel:05073503473 numaradan ulaşabilrse çok memnun olurum saygılar hürmetler
Herkese Merhaba. Aydınlatıcı ve cömert bilgilendirmeleri için öncelikle Cengiz Beye teşekkür ederim. Bende Bursada Orman yada hazine arazisinde bir bahçe kurmayı istiyorum. Sormak istediğim özellikle Altay türü için ne düşünüyorsunuz. Videoları gerçekten etkileyici ama henüz arge aşamasında olması biraz kafa kurcalıyor. Siz ne dersiniz ?
Selam...
Ben avusturyada yasiyorum. Kesin donus yapmak istiyoruz fakat turkiyede ne is yapabiliriz diye dusunuyorum. Zengin olmak gibi bir dusuncem yok. Sadece burda yasadigim gibi yasayabileyim en ufak bir sikintida kendi kendime yeteyim bana yeter. Ceviz isi okuduguma gore bana fena gelmedi. Izmitte yasiyorum. Izmit adapazari cevresinde bir cevizlik kursam 100 donum civarinda bana ne gibi maliyeti olur. Kazanci nedir?
Bugun donecem desem yine bir bes seneyi bulur donmem. O zanana kadarda cevizler hemen hemen verme asamasina gelir. Birikmis param yok bu is icin gerekirse arsa satmayi dusunuyorum. Sizce deger mi..? Fikirlerinize ihtiyacim var... tesekkurler...
MEYVE BAHÇESİ TESİSİ
- Modern meyvecilikte bahçeler kapama bahçe olarak kurulmaktadır. - Kapama meyve bahçeleri, arazi üzerinde sadece bir meyve türüne ait ağaçların bulunduğu bahçelerdir.
Yorum Gönder