Salı, Mayıs 04, 2010

Buğday Çimi

İnternette ve televizyonlarda buğday çiminin faydalarından sıklıkla bahsediliyor. "Buğday çiminin faydaları" arama kelimeleri ile arama yapıldığında birçok yazıya ulaşılabiliyor, ben faydaları alıntı yaparak yazımda kullanmıyorum, kendi buğday çimi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Bir kilo buğday alarak denemeye başladım.
Satıcı "Bir liralık yapayım mı?" dedi,
"Yapın" dedim. Demek ki buğdayın kilosu bir liradan ucuz.

Aldığım buğdayın yarısını, internette okuduğum üzere ekmeden önce, 48 saat suda beklettim. Suda beklettiğim buğdayların suyunu süzdüm.



Bir metre uzunluğunda, 15 cm genişliğinde ve 15 cm derinliğindeki saksılara perlitle karıştırdığım toprak koydum. Tohumların yatağı olacak yere ince bir katman perlit serdim. Hemen hatırlatayım, perlit şart değil, elimde fazla perlit olduğu için ben kullandım. İnternette okuduğum yazılarda sadece suda yada pamukta bile buğday çimi yetiştirenler olduğunu okudum.



Buğdayları saksılara serdim ve üzerini coco peat ile kapattım. Coco peat, hindistan cevizi kabuklarının öğütülmüş hali, Meyvelitepe'de okumuştum. Coco peat örtü, buğdayların ıslak kalmalarını ve filizlerin kolaylıkla dışarı çıkmalarına yardım ediyor. İngilenler için internet üzerinden sıkıştırılmış coco peat temin etmek mümkün. İzmir'de yaşayanlar, Urla'dan Çeşmealtı'na giden ağaçlı yoldaki NEMA çiçekçilikten temin edebilirler. Yalnız firmada çalışanlar sattıkları ürünün Coco Peat olduğunu bilimiyorlar, torf diye satılan torbalarda coco peat var. Ben şanslıydım (yada olumlu düşüncemin faydaları) "Coco peat var mı?" sorusunu sorduğum sırada firma sahibi yanımdan geçmekteydi ve torf diye sattıkları şeyin coco peat olduğunu söyledi.



Tüm saksılara buğdayı ekip, coco peat ile üzerlerini kapattım. Derin de elinden geldiğince bana yardım etti.



Ekimden sonra her gün düzenli buğdayları suladım. Bir hafta içinde buğday çimleri aşağıdaki kadar uzadılar.






Dün gece buğday çimlerini katı meyve suyu sıkma makinasında sıktım. Alışa geldiğim üzere makinanın meyve hazmesini doldurabildiğim kadar buğday çimini sıkıştırarak doldurdum. Makinayı çalıştırdım. Makina pek verimli çalışmadı. Meyve hazmesinin sıkıştırılarak doldurulması verimli çalışmadığı için ikinci seferde makinayı çalışır durumda tutarken meyve haznesine azar azar buğday çimleri attım. Bu denemede daha verimli sıktım.

Beş saksıdan topladığım buğday çimlerinden, yarım çay bardağı kadar koyu yeşil renkli buğday çimi suyu elde ettim.

Gelelim tadına... İnternette buğday çiminin faydalarıydı, şuyuydu buyuydu birçok bilgi var, okuduklarım içinde buğday çimi suyunun tadı hakkında bir bilgi okumadım.
Tek bir tadının olmadığını söyleyerek başlayayım. Üç farklı tadı var buğday çimi suyunun. Ağızıma aldığım ilk anda çimen kokusu ve toprak tadı hakimdi, hemen ardından çok tatlı bir şurubu içiyor olduğumu düşündüm ve son olarak yudumu yuttuğunda ekşimsi, mayhoş bir tat ağızımda kaldı. Tavsiyem buğday suyunu küçük küçük yudumlar halinde içmeniz. Eylenceli bir deneyim.

Buğday çimlerinin bugünkü durumuna bakarak çimlerin iki güne bir sıkım yapacak kadar hızlı büyüdüklerini söyleyebilirim.

Son bir not; buğday çimini makinada sıktıktan bir kaç saat sonra bile ev mis gibi çimen kokuyordu.

29 / EYLÜL / 2012 NOTU : Buğday çimi yerine buğday filizi yetişmek daha kolay. Buğday filizi salatalarda daha lezzetli. Buğday Filizi yetiştirmek hakkındaki yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.

20 yorum:

NzN dedi ki...

Tebrik ederimm!!!
Bir şey sormak istiyorum:
Suyunu sıkmak yerine neden taze taze yemiyorsunuz? Benim hedefim o. Salataların üstüne az az koyup tüketmeyi planlıyorum. Suyunun ekstra bir faydasının olduğunu falan mı okudunuz yoksa tercih midir?
Sevgiler.

faik murat unel dedi ki...

Nazan hanım merhaba;

Buğday Çimi neredeyse bildiğimiz çim tadında ve sertliğinde, birkaç taneden fazla yenmiyor. En azından ben salata olarak yiyemedim. Tabii bir de koca bir salata tabağını dolduran buğday çiminden ancak yarım çay bardağı su elde edilebiliyor. Yani faydalı olacak miktarda buğday çimi yiyebilmek benim için pek mümkün görünmüyor.

İnternette de genellikle buğday çimi suyu olarak bahsedilmekte. benim tercihim suyunu sıkıp içmekten yana.

Fatma dedi ki...

Bloğunuzu merakla takip ediyorum. Buğday çimini ben de deneyeceğim. Bu arada biz de ( iş yeri arkadaşları) fabrika arazisinin küçük bir kısmında sebze bahçesi hazırladık. Salkım domates, biber, patlıcan, acur, börülce, ay çiçeği, marul yetiştiriyoruz. Organik gübre kullanacağız ve böceklenme için ilaç kullanmayacağız. Uzman tv den öğrendiğim bir yöntemle domateslerimi koruma altına aldım bakalım faydası olacakmı. İlginizi çekerse bloğuma beklerim. Bahçemizin görüntüleri yer alıyor. www.gulenmutfak.blogspot.com

evhobi dedi ki...

tadını bende okumamıştım.
BU bugday çimini yıllar önce ilhami güneral in kitabında okumustum ama hep " kim ugrascak yaa " dedim.

hknylcn dedi ki...

acaba bugday cimini kestikten sonra kaynatıpmı suyunu elde ediyoruz yoksa katı meyve sıkacağımı kullanarak suyu elde ediyoruz

Adsız dedi ki...

Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Öğrenmek istediğim taze buğdayları köküyle mi çıkartıp sıkıyorsunuz? Üstünden kesiyorsanız bir kökten kaç sefer ürün alınabilir? Biliyorsunuz kökün yapısıyla yaprakların yapısı farklıdır.

faik murat unel dedi ki...

Buğday filizlerini üstlerinden kesiyorsunuz. Kökleri kaldığı için kısa sürede yeniden kesilebilir hale geliyor.

Skylight dedi ki...

Buğday çiminen 1 saksıya ekimden sonra kaç hasat alabildiniz? Ben ilk ekimimden sonra ancak 3 kaliteli hasat alabiliyorum, sonrasında çimler cılızlaşıyor, sararıyor ve yeniden ekim yapmam gerekiyor... Temizlemesi de oldukça zor, kökleri heryeri sarmış oluyor. Bakımını mı beceremiyorum acaba? TŞKLR Göknur

deveboynu dedi ki...

bugday tohumu normalde nerde satılıyor?

faik murat unel dedi ki...

Buğday çimi birkaç kesimden sonra sertleşiyor ve verimli sıkım yapılamıyor.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Son dönemde büyük sükse yapan buğday çimi ve suyu için yurt dışından getirmiş olduğumuz katı meyve sıkacağı ile buğday çiminin kolaylıkla suyunu çıkartabilirsiniz. Hatta piyasada bulabileceğiniz en iyi cihaz olduğunu da iddaa ediyorum. onur@eeabasic.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
İyi ve sağlıklı günler dilerim.

Adsız dedi ki...

Sayın evhobi sözünü etmiş; buğday çimi Op.Dr.İlhami GÜNERAL'in kitabında yer alıyor. Eklemek istiyorum; İnsanın tüylerini diken diken eden bilgiler var 2 kitabında. Kendisi kanser hastalığına yakalandıktan sonra klasik tedavi yöntemleri uygulanmaya başladıktan kısa süre sonunda mevcut hastalık çok daha ilerlemiş. Klasik tedaviyi yarıda keserek, alternatif tıp uygulamaları için yurt dışına gidip tamamen iyileştikten sonra yurda dönmüş. Sağlığımızı, ticareti yapılan bir ürün olarak gören sistemi irdeliyor, oldukça çarpıcı bilgiler var kitabında.

Adsız dedi ki...

Sayın evhobi sözünü etmiş; buğday çimi Op.Dr.İlhami GÜNERAL'in kitabında yer alıyor. Eklemek istiyorum; İnsanın tüylerini diken diken eden bilgiler var 2 kitabında. Kendisi kanser hastalığına yakalandıktan sonra klasik tedavi yöntemleri uygulanmaya başladıktan kısa süre sonunda mevcut hastalık çok daha ilerlemiş. Klasik tedaviyi yarıda keserek, alternatif tıp uygulamaları için yurt dışına gidip tamamen iyileştikten sonra yurda dönmüş. Sağlığımızı, ticareti yapılan bir ürün olarak gören sistemi irdeliyor, oldukça çarpıcı bilgiler var kitabında.

Adsız dedi ki...

Cimi yemek cokda faydali degil. sindirim sistemimiz yetersiz. Meyva sikacaklari cimin hucre duvarlarini kirip klorofil ve enzimleri direk icmemizi sagliyor. Bir de cim suyunu sikmak icin farkli makinalar var. Kati meyva sikacaklari cok verimsiz. Youtube da wheatgrass juicer yazinca makinalar cikiyor. Ne kadar cimden ne kadar su cikardiklari gorunuyor. Samson 9003 serisini tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

buğday çimlerini elimle parçalayıp derin bir kap içine koyuyorum. Yarım bardak su ilave edip el blendırı ile iyice eritiyorum .İnce süzgeçten iyice bastırarak suyunu alıyorum.Afiyetle içiyorum.

Betul dedi ki...

Selamlar,
Detaylı açıklamanız için teşekkürler. Buğday çimi tohumunu nerden temin ettiniz ?

faik murat unel dedi ki...

Betül Hanım,

Tavuk yemi satan yerlerde buğday bulabilirsiniz.

Adsız dedi ki...



Merhabalar,

Eşim 4 aydır buğday çimi suyu kullanıyor.
Saçlarında açıklık vardı. Belirgin şekilde buradan saç çıktı ve hemen hemen kapandı.
Ben farketmedim ama bazıları beyazların kapandığını da söylüyor. Aslında saçları koyulaştırmak imkansıza yakın bir şey. Eşim ek olarak sarımsak hapı ve çiğ kabak çekirdeği de alıyor.

Ayrıca eskiye göre hayata daha pozitif bakıyor. Kilo vermesine de faydası oldu.

Sindirim sistemine de faydası oldu. Her sabah ishal olurdu. Şimdi pek olmuyor.

Bunların dışında internette arama yaparsanız onlarca faydasını okuyabilirsiniz.

Yalnız buğday ekmek, yetiştirmek, biçip yıkamak, sulamak vs çok zaman alıcı işler.


Tek kullanımlık likör bardağı dolusu buğday çimi suyu piyasada 4 TL. Ama eşim bir okulda organik buğdaydan, organik toprakta üretilen
buğday çimi suyunu dondurulmuş olarak 2.5 TL'den alıyor.
Engelli öğrenciler yararına üretilen bu buğday çimi suyunu Adana'da almak isterseniz buz torbası içinde dondurulmuş 24 kullanımlık 60 TL.
Yani 24 gün boyunca günde 1 adet eriterek kullanabiliyorsunuz. Tabii 5 kullanımlık, 10 kullanımlık da alabilirsiniz.

Tadı hoş değil ama biraz limon sıkarak, biraz bal karıştırarak, 3-4 katı kadar da meyve suyu karıştırarak rahatlıkla içebilirsiniz.
Biz taze zencefil suyu, keçiboynuzu nektarı, siyah üzüm pekmezi de ekliyoruz. Arı sütü karıştırarak faydasını katlayabilirsiniz.
Sınavlardan önce çocuklarımıza da içiriyoruz.
Ben de ağır bir işte çalıştığım için, güç ve enerji vermesi için içmeye yeni başladım. Faydasını şimdilik hissedilir biçimde görmedim ama faydasını hissetmesem de
sağlığıma faydalı olduğuna inanıyorum.,.
Bahsettiğim yerden buğday çimi suyu almak için irtibat:

maviufuklar23@gmail.com

Selamlar...

Adsız dedi ki...

Tavuk yemi satılan yerlerden babam güvercinleri için buğday alıp güvercinlerinj yemlerdi.sizin bahsettiğiniz bu buğday sanırım yani AŞURELİK buğday değil.cevabınız için şimdiden teşekkür ederim faik by.

Unknown dedi ki...

Merhabalar tek tek yorumlarinizi okudum ben memleketim olan elazigda kendime ait arazide oganik tarimla bugday cimi yetistiriyorum cimini toz halinde hazirliyorum ayrica yesil olarakta satisini yapiyorum kendim ankarada ikamet ediyorum Nur ayten