Elektrik idarelerinin özelleştirilmeleri devam ederken, diğer tarafta Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) gibi kuruluşlar yapılan yanlışları sürekli ortaya çıkartmaya çalışırken, Elektrik santrallerini satın alan firmalar akıllarına estiğinde zam yaparken, biz bir defa daha kendi enerjimizi üretmeyi düşünüyoruz.
Yeni yapılan gerekçesiz bir zam haberini okuyabilirsiniz:
http://www.ntvmsnbc.com/news/386458.asp
Bu tür olayların ve daha da vahimlerinin olacağını EMO kendi bültenlerinde aylardır dile getiriyor aslında, dinleyen olmasa da... Aşağıdaki alıntıda bu bültenlerden birinden yapılmıştır.
Türkiye Elektrik Kurumu'nun, TEAS ve TEDAS olarak ikiye ayrılması TEDAS'ın çok sayıda ağlı ortaklığa, TEAS'ın da TEİAS EÜAS ve TETAS olarak üçe bölünmesi bir kamu görevi olan elektrik üretim, iletim ve dağıtımına kadar merkezi planlamaya gereksinim duyan bu yapının bir yönetim krizine girmesine neden oldu.
Ayrıca enerji alanında büyük yolsuzlukların yasanması, bürokratların da bundan etkilenmesi, siyasi otoritenin yoğun müdahalesi, özellestirme yararları nedeniyle personel ve yatırım yapılmaması bu hızlı çöküsün nedenleridir. Ancak gerçeklestirilemeyen bu müdahaleler nedeniyle Bursa Doğalgaz santralındaki arıza sonucu güç üretimi diğer üretim kaynaklarından karsılanamamıs buna karsın bölgeden baslayarak tüketici yüklerinin devre dısı bırakılmaması nedeniyle kesinti büyümüstür. Bu, olası arızalar üzerine bir çok senaryo ve önlem düsünmesi gereken,her türlü üretim iletim ve yük değerleri elinde bulunan enerji yöneticilerinin içinde bulunduğu çaresiz durumu göstermektedir.
Enerjide her sorun için çare olarak gösterilen özellestirmenin sektörü nasıl bir kaosun içine oktuğu otoprodüktör santrallarının üretim karakteristiklerinden anlasılmaktadır. Türkiye toplam kurulu gücünün %10 ' unun bulan güçleriyle otoprodüktörlerin elektrik gereksinimlerini karsılamak üzere milyarlarca doları bulan ancak plansız olarak o gün nispeten ucuz olan doğalgaza dayalı ve Türkiye'nin her kösesinde kurulmus bugün doğal gaz fiyatları nedeniyle çok zamanlı tarifeye göre ucuz olan zamanlarda üretim yapmamaktadırlar. 22.00 den sonra ucuz tarifenin baslaması ile bu santralların “salter indirdiklerini” ayrıca kendi müsterileri için gerekli olan enerjiyi kamudan aldıklarının göstermistir. Ne yazık ki bu acı gerçeğin bizler tarafından öğrenilmesinden çok önce Bakanlık yetkilerinin bilgisi olduğunu Sn. Bakan'ın ağzından “ikaz edildiklerini ama buna uymadıklarını” öğrenmis olduk.
Özel sektörün kendi elektriğini üretmesi sonrası, arıza bakım ve bugünkü gibi fiyat gibi nedenlerle santrallar çalısmadığında bu gücün kamu tarafından karsılananacak olması nedeniyle, ya atıl bir kurulu gücün emre amade bekletileceğini ya da bugün yasananların olacağının söylemistik. Bakanın aylar öncesinden bildiği ancak enerji yöneticileri tarafından düzeltilemeyen bu sonuç serbestlesme, liberallesme adına kamu kaynaklarına üzerine basarak yükselmekten baska bir sey değildir. Yeterli personel ve yatırım araçlarında mahrum tutulan bu kurumları yönetenler ve özellestirme rüyasından bu olayla uyanmalı ve elektrik üretiminin merkezi olarak planlanması bir an önce sağlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder