Çarşamba, Şubat 21, 2007

Bir başka alternatif



Bir dergide karşılaştığım haber, yaşam tarzımızın gelecekteki şeklini anlatır nitelikteydi:

----------------
30 bin kişinin yaşayacağı tekno-kentte, insanlar tek bir kartı hem ev anahtarı hem de sinema bileti olarak kullanabilecek
23.11.2006

Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz tekno-ev dönemi Güney Kore’de hayata geçiyor. Koreli teknoloji devi LG ile Amerikan Gale Company şirketi tarafından 2009 yılında tamamlanması amaçlanan 25 milyar dolarlık proje dünyada türünün tek örneği olacak. 600 bin hektarlık alana kurulacak “Songdo City”de gelecek teknolojilerinin tümü kullanılacak ve şehir 65 bin kişiye ev sahipliği yapacak. 300 bin kişi de buradaki iş olanaklarından yararlanacak. İşte “siber şehir” adı verilen projenin detayları:

* Şehirdeki tüm evler bilgisayar sistemiyle yönetilecek. Sabah kalkınca duvardaki bilgisayar ekranında o günün önemli olayları, hava ve yol durumu yer alacak.

* Evdeki buzdolabı siparişleri kendisi verecek. Örneğin portakal suyu bitmeye yaklaştığında internet üzerinden marketle haberleşip hemen yenisinin gelmesini sağlayacak.



TELEFONLAR BEDAVA
* Her Songdo’lunun bir akıllı kartı olacak. Bu kart ev anahtarı olarak kullanılmasının yanısıra, toplu taşıma araçlarında da geçecek. Parkmetrelerde kullanılacak, aynı kartla sinemaya da gidilecek.

* Şehrin tamamında internet bağlantısı olacak. Evlerde, parklarda, işyerlerinde internete erişim mümkün olacak. Ev ve işyerlerindeki telefonlar da internet üzerinden görüntülü görüşme olanağı sağlayacak ve bedava olacak.

* Ev zeminlerinde sensörler olacak. Özellikle yaşlıların evlerinde, birinin düşmesi halinde zemin bunu anlayıp hemen hastaneye bildirecek.

* Cep telefonları vücuttaki sağlık kontrollerini yapacak ve sonuçlarını doktora SMS ile bildirecek. Aynı zamanda alışveriş yaparken kredi kartı olarak da kullanılabilecek.

* Çocukların çantalarına ya da kıyafetlerine takılan çipler sayesinde çocukların nerede ne yaptığı sürekli olarak GPS ile izlenebilecek.
----------------


Bu şehirde yaşamak insan yaşamını oldukça kolaylaştırabilir. Ancak bir başka bakış açısıyla şöyle de özetlenebilir:

Mükemmel bir teknoloji donanımına sahip şehrimizde; 24 saat takip edileceğiniz, özel yaşamınızın olmadığı, önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde, sistem istisnaları yaratmadan, başkalarının belirlediği tek düze bir hayat yaşayabilirsiniz.
Kaslarınızı hareket ettirmenize bile gerek olmadan, gündelik ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, kilo almada rekor kırabilir ve 40 yaşına kadar yaşayabilirsiniz. Bu fırsatı kaçırmayın.



Bizim yaşamak istediğimiz türü olmasa da bu da bir alternatif. Alternatif yaşam tek çeşit değil tabiki, herşey sizin seçiminize kalmış.


Kaynak: http://www.webhatti.com/archive/t-19260.html

1 yorum:

faik murat unel dedi ki...

Özlettin kendini Mehmet... Arşivde yaptığın düzenleme çok iyi olmuş eline sağlık.