Biyogaz: "Yoktan" Enerji, Biyogaz. Türkiye için Makro Bakış ve Biyogaz'ın Alternatif Yaşam Planlamamızdaki Yeri başlıklı yazılarımda alternatif enerji kaynağı olarak biyogazı incelemiştim.
Bugünkü Vatan gazetesinde biyogaz ile ilgili bir haber vardı.
Kaynaklarımızı niye değerlendirmiyoruz aklım almıyor. Neden Rusya'nın, İran'ın doğalgazına muhtaç kalıyoruz? Tüm Akdeniz Bölgesi güneş enerjisi ile ısınabilir, güneş panelleri ile elektrik üretilebilir, Ege Bölgesinde bir çok yer jeotermal ile ısınabilir, biyodizel başlı başına bir kaynak. Birey Faik Murat, tek başına, mikro boyutlu Alternatif Yaşam Planlaması için bu kadar proje üretebilirken, sorumlu insanların duyarsızlığını, görmezden gelmesini, anlayamıyorum.
Vatan gazetesindeki haberi aşağıya ekledim.
- - - - - - - -
Enerji tarımıyla doğalgazı kendi toprağınızda üretin
"5.2 milyon hektar toprak enerji tarımına ayrılırsa Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’ini kendi karşılayabilir"
Biyogazdan doğalgaz üretimini gerçekleştiren Alman firması Schmack Biogas AG, Türkiye’de yatırıma hazırlanıyor. Schmack Biogas AG’nin Türkiye Koordinatörü Suat Karakuz, çoğu belediyeler olmak üzere 10 kuruluş ile yatırım konusunda görüşmelerinin önemli aşamaya geldiğini söyledi. Almanya’da alternatif enerji olarak biyogaz üretiminin önemli rakamlara ulaştığını, gelecek 20 yıl için de önemli hedefler konduğunu anlatan Karakuz, Türkiye’de de biyogaz üretimi konusunda büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.
Karakuz, “Türkiye, tarımsal üretim alanlarının yüzde 20’sini yani 5,2 milyon hektarını enerji tarımına ayırsa, doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’ini yurtiçinde üretir” iddiasında bulundu. Almanya’nın endüstriyel biyogaz üretimi teknolojisi konusunda lider olduğunu kaydeden Karakuz, halen Almanya’da, 1300 megavat (mw) kurulu güce sahip 3 bin 500 biyogaz tesisinin faaliyette olduğunu belirtti. Münih Belediyesi için kurulan biyogazı doğalgaza çeviren tesisin de 26 Aralık 2006’da üretime geçtiğini söyleyen Suat Karakuz, şu bilgiyi verdi:
“Geliştirilen teknoloji ile biyogaz doğalgaza çevriliyor ve bu şehir şebekelerine veriliyor. Almanya’da şu anda biyogazın elektrik üretimindeki payı yüzde 1,5 civarında. Yılda 5 milyar kilowatt/saat (kwh) elektrik üretiliyor. 2020 yılındaki hedef, biyogazın elektrik üretimindeki payını yüzde 17’ye, yıllık 76-80 milyar kwh’a çıkarmak.”
Enerji çiftçisi oluştu
Almanya’da biyogaza, elektrik üretim şirketleri, belediyeler yanında çiftçilerin de yatırım yaptığını, bunların “enerji çiftçisi” olarak adlandırıldığını anlatan Karakuz’un verdiği bilgiye göre, biyogaz üretiminde yoğun olarak mısır silajı kullanılıyor.
Mısır silajı yanında, hayvan dışkıları, silajlık yem olarak kullanılan enerji bitkileri, tahıl ve tarımsal ürünler ile tarımsal atıklar, bira üretiminde ortaya çıkan atıklar, gıda sanayi atıkları, patates atıkları, peyniraltı suyu, organik ev atıkları ile arıtma tesislerinin çamuru, gliserin gibi biyodizel atıkları da biyogaz üretiminde kullanılabiliyor.
2 yorum:
Postun konusuyla alakasız ama, kızın Derin'in 1. yaşı kutlu olsun Faik Murat. Nice uzun ve güzel yıllara...
Fatma.
İlgilinize teşekkür ederim Fatma Hanım.
Yorum Gönder