Bu kadar sık olmasa da benzer bir haberi gazete/televizyonlarda şu içerikle görürüz: İlkokul mezunu köylü tezekten gaz üretmeyi başardı. Eve artık tüp almadığını belirten köylü, "Yemeklerimizi tezekten ürettiğimiz gaz ile pişiriyoruz" dedi.
Evet itiraf ediyorum: 2003 yılına kadar tezekten gaz üreten çiftçi haberi ile karşılaşınca, "Vay be bak ne yetenekli adamlar" var diyordum.
2003 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Biyogaz ile ilgili sayfasında binlerce yıldır organik atıklardan gaz üretilip, kullanılabildiğini öğrenince, uyutulmakta olduğumuz bir başka enerji kaynağının daha olduğunu öğrenmiş oldum.
- Enerji kaynağı sadece petrol değil mi?
- Evet, sadece ve sadece petrol ve türevleri.
Hem ülke olarak, hem birey olarak dışa bağımlı olmamazın, sistemden kaçamamızın yegane yolu petrol kullanmak ve alternatiflerini düşündürtmemek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Biyogaz ile ilgili sayfasının sonunda okuduğum cümle, ülke olarak Biyogaz'a bakışımızı özetliyordu.
" Biyogaz üretimine yönelik çalışmalar Köy Hizmetleri Ankara Araştırma Enstitüsü'nde 1986 yılında sonlandırıldıktan sonra akademik çalışmalar dışında herhangi bir kurumsal faaliyet olmamıştır. Ancak, biyogaz tesisi kurmak isteyen hayvancılık işletmelerinin yoğun ilgisi her zaman devam etmiştir ve devam etmektedir."
Devlet, 1986 yılına kadar Biyogaz ile ilgili çalışmalar yapmış, model tesisler kurmuş ama her nedense 1986 yılından sonra desteklemeyi bırakmış. Son 20 yıldaki hiçbir iktidar Biyogaz konusunu çalışmaya değer bulmamış.
Nedir Biyogaz?
Biyogaz organik maddelerin anaerobik (oksijensiz) ortamda, farklı mikroorganizma gruplarının varlığında, biyometanlaştırma süreçleri (havasız bozunma- biyolojik bozunma - mikrobiyal bozunma - anaerobik fermentasyonun kontrollü süreci) ile elde edilen bir gaz karışımıdır.
Genellikle organik maddenin %40-%60 kadarı biyogaza dönüştürülür. Biyogazın genel bileşimi %60 CH4 ve %40 CO2’den oluşmakta ve ısıl değeri 17-25 MJ/m3’tür. Geri kalan artık ise kokusuz, gübre olarak kullanmaya uygun bir katı veya sıvı atıktır. Tabloda biyogaz bileşim değerleri sunulmaktadır.
Yukarıdaki şemayı www.biyogaz.com adresinden aldım.
http://www.eie.gov.tr/biyoenerji.html
adreslerinden BİYOGAZ ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Alternatif Yaşam Planlamamızda Biyogazı nasıl değerlendirebiliriz? başlıklı yazımı bilahare yayınlayacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder