Yolda okumak için aldığım yeniHarman dergisinin Ocak sayısında ilginç bir konuyla karşılaştım. Altyapısız mimarlık konusunda Doç Dr. Serkan Anılır (Mimar, Bilimadamı ve astronot adayı ilk Türk :) ) ile yapılan röportajda İstanbul'da 13 Aralık tarihinde yapılan 1. Altyapısız Mimarlık Sempozyumu hakkında ve gelen bilim adamları hakkında sorular ve cevaplar vardı. Bu röportajda bir kaç nokta ilgimi çekti. Onları paylaşmak istedim.
İlk olarak Altyapısız mimarlık kavramı özellikle uzaydaki yapılar için düşünülmüş olsa da iyice kaynaklarını tükettiğimiz dünya için de rahatça kullanılabilir. Serkan Anılır'ın ifadesiyle altyapısız mimarlık : "Herhangi bir altyapı şebekesine bağlı kalmadan oluşturulabilecek mimarlık. Yani bu şimdi ne olabilir? Mesela bir binayı hiç bir şekilde bir kanalizasyona bağlamazsınız ama suyu çektiğimizde onu 'Nasıl geri dönüşümde kullanabiliriz?'den tutun da eve elektrik, su ve hiçbir kablo bağlamıyorsunuz. Ancak bir evin içinde bu lükslerin hepsi var."
Yukarıdaki cümlede benim dikkat ettiğim nokta geri dönüşüm konusudur. Dünyanın tüketim çılgınlığını düşünürsek röportajda da belirtildiği belki de dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu projelerden biri bu altyapısız mimarlık.
Ben konuyu uzatmadan sadece bilgilendirme yapayım istedim. Kaynaklardan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
yeniHarman Ocak sayısı Dr. Serkan Anılır röportajı
Haberi
1. Altyapısız Mimarlık sempozyumu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder