Çarşamba, Mayıs 02, 2007

( Müzik ) İçin Zaman, Zaman İçin Para.

Para bir araçtır. Kaygısızca ve özgürce yaşamak, düşünmek, sağlıklı kalmak, karın doyurmak, ısınmak, temiz olmak, haberleşmek, bir yere gitmek, kitap almak, gitar teli almak, müzik yapmak için bir araçtır. En önemlisi zamanı satın almak için bir araçtır. Bir çoğumuz zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayacak geliri elde etmek için zamanımızı satıyoruz. Aklıma Ferhan Şensoy'un Denememeler ("Denememeler, derken düşündüğümüz, dene büyüklüğündeki memeler değil elbette." (Kitabın arka kapağından alınmıştır.)) kitabındaki Kimin Ki İş? (2.baskı kitabın 217. sayfasında yer alır.) başlıklı yazı geldi.
Kısaca özetlersem: Galata kulesinin dibinde, Galata kulesinin çini mürrekkeple resimlerini çizmekte olan ressamın yanına biri yanaşır. Ressamın çizdiklerini inceledikten sonra,
- Gördüğümüz, bildiğimiz Galata kulesini, o kaada çizip bana parayla satıyorsun... Seninki de iş mi kardeşim? der.
Bombok oldum der Ressam ve sorar.
- Siz ne iş yapıyorsunuz beyefendi?
- Avukatım.
- Benim yasal hakkım olan, hukuksal durumumu belirlemek üzere, yargıç dosyanın başına oturduğunda, benim ve yargıcın çok iyi bildiği, dava dosyasında yazılı olan şeyleri, bülbül gibi yargıca yineliyorsun. Senin bu zevzekliğin de, genelde yargıcın kararını değiştirmiyor. Avukatlık ücreti olarak benden bok gibi para alıyorsun. Seninki de iş mi kardeşim?
Avukat bombok olur.
Böyle bakıldığında, kimsenin bir iş yaptığı yok. Herkes birbirinden para tokatlamak için değişik karvizitler bastırmış. Mesai denilen şey, bu paranın peşinde bir koşturmaca. Ortada para olmasa, kimse hiç bir iş yapmaz. Ben gene keyifle, kulenin dibinde oturur resim çizerim, beğenene hediye ederim, der ressam.

Alternatif Yaşam Planması zamanı satın almanın alternatifini arar. ( Müzik ) için zaman, zaman için para gereklidir. ( Yazmak )( Okumak ) için zaman, zaman için para gereklidir. Ilık bir bahar gününde, yakıcı olmayan güneş altında, gözleri kapalı, saatlerce doğayı ve kendini dinlemek için gereklidir para. Parantez içindeki kelimelerin yerine sahip olmak istediklerinizi koyabilirsiniz ama yerleştireceğiniz kelimeler paranın satın alabileceği şeyler olursa cümle anlamını yitirir. (BMW) için zaman, zaman için para gereklidir, cümlesinde olduğu gibi. Sizin parantez içi kelimeleriniz neler?

Alternatif Yaşam Planlaması “Az olan daha çoktur” temel düşüncesi ile hayatımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan parayı sağlayabilecek alternatif gelir kaynaklarını araştırma ve günlük hayatımızdaki benzin, elektrik, ısınma, beslenme gibi yaşamsal masraf kalemleri asgariye indirecek alternatif projeler üretme ve uygulama için oluşturuldu. Ticari değeri olan birçok konuyu ve bilgiyi ücretsiz veriyoruz. Paylaşmayı seviyoruz, Tesla olmayı seviyoruz.

Usta çırak ilişkisi içinde gitar eğitimi aldığım ustam Yakup Trana ve yurttaki oda arkadaşım, yuttan sonra aynı evi paylaştığım, manevi oğlum Ceki Levikatan, Kaos adlı albümlerini geçen hafta internet üzerinden yayınladılar.

YAKUP-Kaos albüme buradan ulaşabilirsiniz.

Şöhret ol! Nasıl olduğun, neler yaptığın, ne tavizler verdiğin, kendine ve insanlara ne kadar zarar verdiğinin önemi yok. Sadece şöhrete odaklan. Sabun köpüğü şöhretler. Bir günlük krallık, krallıktır.

Dream TV’de Bir Sanatçıyı Anlamak adıyla Fikret Kızılok’un hayatı 3 bölüm halinde verildi. Fikret Kızılok’un şöhrete, hayata bakışı çok güzel anlattılmıştı. Belgeseli seyrederken tüylerimin diken diken olduğunu hissettim. Belgeseli kısa bölümler halinde internet üzerinden izleyebilirsiniz. Şarkıdaki Maymun o yıllarda ( Hala şöhret ama eskisi kadar değil) “superstar” olan biri için yazılmıştır.
Biz şarkılarımızı pazarlamayız deterjan gibi, bizim şarkılarımız rüzgarlara söylenir usulca.” der, Fikret Kızılok. ( Bülent Ortaçgil ile 1985 yılında yaptıkları bir albümdür. Firma albümü olmayıp elden ele çoğaltılan bir albümdür)

YAKUP’un müzik piyasası hakkında düşündüklerini aşağıya ekliyorum.

Arkadaşlar son yıllarda ülkemizde durumu giderek kötüye giden müzik kurumları (plak şirketleri, dağıtımcılar, cd/kaset mağazaları etc.) biz müzisyenlerin sanatlarını icra etmesini ve yayınlamasını dolaylı olarak zorlaştırmaktadır. Korsan ve internet faktörlerine bağlı olarak gelişen bu durum sanatçıların zaten para kazanamadıkları CD satışlarını baltalayıp sona erdirmektedir. YAKUP grubu olarak bu önlenemeyen çöküşün içerisinde çabalayıp bir süre sonra bu kurumlarla birlikte boğulmaktansa müziklerimizi biz ve siz dinleyiciler arasına hiç bir aracı koymaksızın daha hızlı ve ücretsiz şekilde yayınlamayı en uygun çözüm olarak görüyoruz. Ayrıca bu şekilde ortaya koyduğumuz işin sanat içeriği hiç bir kurumsal ve ya grup dışı etkiler yani ticari kaygı üzerine kurulu düşünceler olmaksızın sizlerle paylaşılmaktadır.

Sizlerinde anlayacağı gibi EMI şirketinden ayrılıp masrafları tamamıyla bize ait olan bu albümü ve video kliplerini şirketlerden bağımsız internet sitemizden yayınlamaktayız. Bizim bu girişimimiz karşısında sizlerden tek beklentimiz konserlerimize olan katılımınızdır ki ancak bu şekilde müzik hayatımızı devam ettirebileceğiz. Öte yandan SUNU BUNU ve KARANLIKTA isimli çalışmalarımızı yasalar gereği ancak ve ancak bizim sitemiz www.yakup-rock.com adresinden ücretsiz indirebilirsiniz. Üzücü bir gerçekte olsa müzik piyasasının su anki kötü durumunun kökeni siz müzik dinleyicilerine dayanmaktadır. Ancak ekonomisi zayıf ve çalkantılı bir ülkede müzik satın almak lüks/masraf olduğu için sizleride korsan ve ya bedava müzik tercih etmeniz konusunda hakli görmekteyiz. Amacımız endüstrideki tersliklere ve eksikliklere rağmen sizlere müziklerimizi ulaştırabilmektir. Türkiye’de ki rock müzik camiasına batı rock müziği bazında güncel bir albüm sunmaktayız, zevkle dinlemeniz dileğiyle...

YAKUP

Albümde gerek müzik, gerek söz olarak en beğendiğim şarkı Paran Yok.
PARAN YOK
Cebinde sihirli kağıtlar azsa
Yanında havalı bir hatun yoksa
Kültürlü ve modern bir insan olsan
Altında pahalı bir araban yoksa

Sana kimse değer vermez
Sana kimse insan demez
Paran yoksa

Sabahtan akşama çalışıp dursan
Patronun favori kölesi olsan
Şişli'de bir oda bir salondaysan
Bayramda sen hala İstanbul’daysan

Paran yok
Paran yok

Sana kimse değer vermez
Sana kimse insan demez
Paran yoksa

Bilmece, albümün açılış şarkısı. İlk klip bu şarkıya çekilmiş. Sevdiğim klasik rock tadını buldum bu şarkıda. Kesinlikle çok başarılı olacağına inanıyorum.

Yolunuz açık olsun YAKUP.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de yazımda Yakup'a değindim. Çok güzel bir haber bu gerçekten. Teşekkür ediyorum size de kendisine de.

faik murat unel dedi ki...

Semih kesinlikle haklısın. Türkiye’de sadece müzik için müzik yapan insanları desteklemeliyiz. Tarzlarını sevelim yada sevmeyelim ama varolma çabalarında yanlarında olmalıyız.

Üniversiteye başladığım ilk yıllardı, 1990 olabilir, Pentegram ilk kasetini çıkaracaktı. Aptüllica bir kampanya başlatmıştı. Herkes gücü çerçevesinde kaseti birden fazla alacaktı. Ben 2 tane almıştım. Bir tanesi hiç açılmadan durur evde.

Kabaca 17 yılda geldiğimiz yer; Türk Rock Müziği oluştu. Bir de Kaset mi? o ne? durumu var.

Birilerini desteklemek için cebimizden para vermemizden gerekmiyor artık. Tek istenilen, müzisyenin temel talebi. Dinlenmek.

Desteğin için teşekkürler.