Evde Kompost Yapımı yazımızda anlatmaya başladığımız kompost yapımı denemesi başarı ile kompost haline geldi. Elde ettiğimiz kompostu çim alanımızdaki tuzlanan ve yosunlanan yerlere serdik.
Boşalan kabımızı bir miktar toprak karıştırdığımız, mutfak artıkları, çim, asma yapmakları, kurumuş çam iğneleri ve karton parçaları ile doldurduk ve yeni bir sürece başladık.
Gelişmeleri paylaşacağız...
05/Temmuz/2009 NOTU : Gelen yorumlar çerçevesinde neleri, nasıl yaptığım hakkında birkaç eklemenin daha sağlıklı olacağını gördüm. Aşağıya yeni ekleyediğim resim ve açıklamalar ile evde/balkonda kompost yapımı denemek isteyenlere yardımcı olmayı umarım.
Kompost yapımında kullandığım iki kovam var. Birinci kovayı biriktirme ve ön hazırlık kabı olarak kullanıyorum. Diğer kovaya olgunlaştırma kovası diyorum ve ön hazırlıktan gelen malzeme ile yeni malzemeyi karıştırarak kullanıyorum. Bu çerçevede işlemi biraz daha detaylı anlatayım.
BİRİKTİRME VE ÖN HAZIRLIK KOVASI:
Haftalık kestiğim çimi kompost malzemesinin başlangıcı olarak kullanıyorum. Küçük bir çim alanım olduğu için haftalık kestiğim çim küçük kova için yeterli oluyor. Çim, toprak, kuru yapraklar ve karton parçaları ile biriktirme kovamı dolduruyorum.
Mutfak artıklarını (salatalık, domates kabuğu, havuç artıkları, marul yaprakları, maydanoz sapları, mısır püskülleri ve kabuğu gibi) bir bahçe makası ile ufak parçalara ayırarak günlük olak biriktirme kovasına ilave ediyorum. Günlük mutfak artıklarını belirttiğim şekilde küçültüp biriktirme kovasının üzerine döküyorum. Bir, iki günde bir yaptığım karıştırmada yeni malzeme eski malzeme ile karışıyor.
Yukarıdaki fotoğraf başlangıcından sonra beşinci günündeki malzemenin durumunu gösteriyor. Çimler sararmaya başlamış, karton parçaları hala seçilebiliyor. Yere serdiğim malzemenin yüksek ısısı işlemin doğru yolda ilerlediğinin habercisi. Tüm malzemeyi bir-iki güne bir bu yere yayıp iyice karıştırdıktan sonra tekrar kovaya dolduruyorum. Malzemnin nem durumunu yeterli görüyorsam yeniden sulamıyorum ama malzeme kurumaya başlamışsa kabı doldurtuktan sonra yukarıdan nemlendirecek kadar suluyorum.
OLGUNLAŞTIRMA KOVASI :
Yedi gün boyunca mutfak ve bahçe artıklarını ilave ettiğim başlangıç kovasındaki malzemeyi yeni malzeme ile karıştırma zamanı...
* Kompost kabım ve durduğu yer: Matkap ile birçok delik açtığım sert plastikten bir çöp kovasını kap olarak kullanıyorum. Matkapla delik açarken çok baskı uygulamamanızı plastiği/kovayı çatlatmaması adına tavsiye ederim. Kovayı gerek temizliği kolay olması adına gerek altındaki deliklerden hava akışını sağlamak adına tahta bir ızgara üzerinde tutuyorum. Balkonda kompost yapımını denemek isteyenler için böyle bir ızgaranın temizliği kolaylaştıracağını düşünüyorum. Kompost içindeki malzemenin ıslaklığı azaladığında yukarından sulamayı çim alanım üzerinde yapıyorum. Böylelikle akan fazla suyun ziyan olmasını önlediğimi düşünüyorum ama balkon ortamında yukarıdan yaptığınız sulamanın altan akan fazla suyunu temizle kolaylığı açısından tahta bir ızgara işe yarıyacaktır.
Yaş ve kuru malzemenin karıştırılması : Biriktirme kovasındaki malzemeye yeni kesilen çim ve keserek ufalttığım yapraklarını yaş malzeme olarak olarak ilave ettim. Karıştırdığım malzemeye kurumuş çam iğnelerini(yapraklarını) ufalayarak ekledim.
Tüm malzemeyi karıştırdım.
Kuru malzemenin yetersiz olduğunu düşündüğüm için üzerinde baskı ve kaplama bulunmayan kartonları parçalayarak ilave ettim. Tüm malzemeyi kovaya koyarak yukarıdan çiçek sular gibi suladım.
Olgunlaşma kabındaki malzemeye bir daha yeni malzeme eklemiyorum. Bir, iki günde bir karıştırıyorum. Nem durumuna göre güneşlendirme yada su ilavesi yapıyorum.
İşlemin sonucunu Evde Kompost Yapımı Denemesi - 3 yazımızda görebilirsiniz.
4 yorum:
Buradaki bilgilere ek olarak belki ilgilenenler olabilir.. Kompost yapımı ile ilgili Kaz Dağları'nda atölye düzenleniyor. Bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Merhabalar,
Ben de evde kompost yapmaya çalışıyorum. Bugün kovamı karıştırırken içinde küçük kurtçuklar olduğunu gördüm. Siz de böyle bir şey gözlemlediniz mi? İlk kompost denemem de sanırım topladığım mutfak artıklarını küflendirdiğim için başarılı sonuç alamadım.Bu sefer doğru yolda mıyım nasıl anlarım acaba?
Teşekkürler
Ayşen Hanım merhaba,
Kurtçukların olması bana normal görünmedi.
Doğru yolda olduğunuzun en kolay takibi kompost malzemesindeki ısı. Kompost içine elinizi soktuğunuzda ısıyı hissediyorsanız doğru yoldasınız demek. Malzeme içinde ısınma azaldı ise, karıştırma, havalandırma ve ıslaklığın ayarlanması ile yeniden kompostu aktif hale getirebilirsiniz.
Kompost tamamen olgunlaştığında ısınma durur. Malzemenin rengi koyu renklidir ve kokusu yağmur sonrası toprak gibidir.
Kompost konusunda bir video hazırlamıştım. Youtube da Faik Murat Ünel olarak bulabilirsiniz.
Murat Bey, çok teşekkür ederim.
Yorum Gönder