Çarşamba, Haziran 10, 2009

Evde Kompost Yapımı Denemesi

Üç haftadır evde kompost yapma denemesi yapıyorum. Meyvelitepe sayfalarında okuduğum Kara Altın yazılarını ve Geri Kazanım Çaba Grubundaki Kompost Nedir? Nasıl Yapılır? yazısını okuduktan sonra denemeye karar verdim.

Orta boy, sert plastikten bir çöp kovası alıp, üzerine ve altına düzenli aralıklarla, 10 luk matkap ucunu kullanarak, delikler açtım. Kuru malzeme olarak kuru çam yapraklarını/iğnelerini, kuru zeytin yapraklarını, kuru sazlıkları ve bir miktar talaşı kullandım. Yaş malzeme olarak, çevredeki yeşil yabani otları ve mutfak artıklarını (salatalık kabuğu, havuç parçaları vb)kullandım. Kuru ve yaş malzemeyi elimden geldiğince küçük parçalara ayırarak, ormanlık araziden topladığım toprak ile karıştırdım. Tüm malzemeyi kovaya yerleştirip, malzemeyi çiçek sular gibi yukarıdan suladım. Kovanın yüzeyindeki ve altındaki deliklerden fazla su hemen dışarı aktı.

Günlük mutfak artıklarını ve bahçede kuruyan çiçek ve yaprakları ilerleyen günlerde kovaya ekledim. Her iki veya üç günde bir kovayı tamamen boşaltarak iyice yoğurup, karıştırdım. Malzemenin ıslaklığının azaldığını gözlemlediğim zaman, karıştıma sürecini tamamlayıp malzemeyi kovaya geri koyduktan sonra yukarıdan sulamaya devam ettim.

Birinci haftanın sonunda orta boy kovanın bana yeterli olmayacağına ve yeni malzemeyi sürekli eski malzeme ile karıştırmamaya karar verdiğim için battal boy bir çöp kovası alıp, üzerinde ve altında delikler açtım.

Yeni aldığım battal boy kovayı asıl kap olarak kullanıp, orta boy kovayı yeni malzemeyi biriktirmek için kullanmaya başladım.

Üçüncü haftanın sonunda battal boy kovadaki (mavi renkli) malzemenin doğru yolda ilerleyerek, kompostlaşma sürecine devam ettiğini gözlemliyorum. Kovadan boşalttığım malzemenin sıcaklığını eldivenli ellerim ile hissedebiliyorum. Malzemenin kokusu yağmur yağdıktan sonra ki toprak kokusu gibi.

Orta boy kovada (turuncu renkli) bahçeden kestiğim çim ile eski malzemeyi karıştırıp yeni bir kompost kabı hazırladım.

Gelişmeleri paylaşacağım.



2 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Epey zaman geçmiş. Kompostta ne gibi değişimler oldu, her şey yolunda mı?

Unknown dedi ki...

kestiğiniz çimde istiridye mantarı yapabilirsiniz. birbirine benzer konular sizin yaptıklarınızı bende bahçede yapıyorum.