Nihayet istediğim termometreyi aldım. Şimdi biraz daha bilimsel olabilirim. Aşağıdaki ölçümleri yaptığım gün dış sıcaklık 28.8 C idi.
Üçünçü tur kompost hazırlıkları devam ediyor.
Turuncu kovada bu kez deniz yosunu kullandım. Yosunları iyice yıkadıktan sonra, kurumuş çim, mutfak artıkları ve toprak (Kovanın üçte biri kadar toprak kullanıyorum) ile karıştırdım.
Termometremi kovanın ortasındaki bir delikten içeri yerleştirdim.
Turuncu kovadaki malzeme 40.6 C ısıda.
Gelelim mavi kovaya. Mavi kovada ikinci haftasını tamamlamış ve neredeyse olgunlaşmak üzere olan malzemeye, komşumun budadığı asma yapraklarını karıştırdım. Bugün ölçüm yaptığımda malzemenin ısısı 30.7 C deydi. Asma yapraklarını eski malzemeye ilave edeli üç gün olmuştu ve malzemenin sıcaklığının daha fazla olmasını bekliyordum. Malzemenin fazla ıslak olduğunu düşündüğüm için karıştırmaya karar verdim.
Malzeme tahmin ettiğim gibi biraz fazla nemliydi. İyice karıştırıp tekrar kovaya yerleştirdim ve mavi kovayı daha çok güneş gören tutuncu kovanın yanına koydum.
Kovaların ısılarını takip edip, sizleri haberdar edeceğim.
* Izmir'de yaşayanlar için bir bilgi vereyim: Konak katlı otopark arkasındaki sokakta laboratuvar malzemeleri satan dükkanlarda termometre ve laboratuvar malzemeleri bulabilirsiniz...
1 yorum:
Merhaba;
Bende bir kovaya delikler açarak içerisinde toprak ve sebze meyve artıkları ile kağıt parçaları attım. Bir hafta içinde çoğu yok oldu. Şimdi bu toprağı çimlendirdiğim fasulyeleri büyütmek için kullanıyorum. Biraz daha toprak yapıp balkonda çuvalda patates yetiştirmeyi deneyeceğim. Ta ki bunları kendi tarlamda yapacağım güne kadar :)
Yorum Gönder