Geçen sene epey uğraşmış ancak çok az miktarda zeytinyağı üretebilmeyi başarmıştım. Ahşap Mengenenin yapım aşamalarını ( I - II - III ) ve zeytinyağı sıkım denemesini sizlere anlatmıştım.
Geçen seneki temel sorun mengeninin çok kuvvetli olması ve ezme, sıkma işlemi sırasında zeytin hamurunu koyduğum torbaları patlatmasıydı. Geçen sene zeytin hamurunu koymak için ahşap bir hazne yaptım, haznenin yanlarında ve altında delikler açtım. Zeytinleri ezip, ahşap hazneye koydum. Ahşap hazmeden doğru dürüst zeytinsuyu çıkmadı. Sonuç, başarısızdı.
Veee geldik bu seneye. Bu sene kalın sacdan özel bir hazne yaptırıyorum, haftasonuna metal hazneyi alacağım. Zeytin hamurunu önce bir torbaya sonra da metal hazneye koyup sıkmayı planlıyorum.
Sıkma işlemini başarırsam, ikinci aşamaya, zeytinyağı ile karasuyu ayrıştırma aşamasına geçeceğim. Klazomenia Ziyareti yazımda resmini eklediğim düzeneğin biraz daha ince ve uzun olan bir modelini yapmayı düşünüyorum.
3 yorum:
Asit oranı kaç?
Yelge merhaba,
Asit oranını ölçme imkanım olmadı. Ancak asit oranı zeytinyağında tek belirleyici değil.
1-2 asit olduğu halde kaliteli ve tadımlarda yüksek notlar alan yağlar mevcut. Ben bunu tercih ederim.
Tersi de geçerli 7-8 asit seviyesindeki bir yağ, rafine edildikten sonra 0.8 asit hale gelebiliyor.
Bir de kolon sızma zeytinyağlar var ki asit olarak çok düşük görünselerde kalite ve tad olarak tadımlardan geçemezler.
Geçen sene katıldığım Zeytinyağı Tadım Eğitimi İzlenimlerini ağ günlüğümden okuyabilirsiniz.
umarım iyi olur sonuç.
kolaylıklar size.
Yorum Gönder