Gönüllü sadeliğin ve kendine yeterliliğin planlaması. http://www.youtube.com/user/faikmuratunel
Perşembe, Ekim 21, 2010
Televizyonda Yorumculuk Yapan Ağ Günlüğü (Blog) Yazarı
Nihayet Türkiye'de de bir ağ günlüğü yazarının önemsendiğini, yazar ve yorumcu olarak değer verildiğini gördüm.
SKYTURK Kanalında yayınlanan Blogspor programında yorumcu Emre Özcan bir ağ günlüğü yazarı. Başarılı bir ağ günlüğü yazarı olduğu için programa yorumcu olarak katılıyor ve referans olarak da ağ günlüğünün adresi, yazarın isminin altında veriliyor.
Programı izledikten sonra tardinibufe.blogspot.com ağ günlüğünü ziyaret ettim. Spor yazılarının, ağırlıklı olarak futbolun, yer aldıiğı bir ağ günlüğü. Şimdiye kadar 1.094.837 kez ziyaret edilmiş.
Bir ağ günlüğü yazarının Türkiye'de "şöhret" olabildiğini görmek, "meşhur" olabildiğini görmek ve "para kazanabildiğini" görmek beni mutlu etti.
Cumartesi, Ekim 16, 2010
Sandık Sera Mantar Açtı
Maydanozların olduğu sandık sera mantar açtı!..
Bugün maydanoz kesmek için sandığa gittiğimde maydanozların arasında iki tane mantarın çıktığını gördüm. Birkaç gün öncesinde mantarlar yoktu, çok hızlı büyümüş olmalılar.
Görünüm olarak kültür mantarlarına benziyorlar, doğal mantarlar konusunda hiçbir bilgim olmadığı için mantarlar zehirli mi? değil mi? bir fikrim yok.
Resimlerden mantarlar hakkında bilgi verebilecek biri olabilir düşüncesiyle bu yazıyı ekledim.
Cumartesi, Ekim 09, 2010
Evde Sıkım Zeytinyağı - Sandık Seralar -
Sıkım aşamalarını önceki yazımda anlattığım zeytinyağını karasuyundan ve posasından ayırdım.
Sıkım sonrası birbuçuk literlik pet şişedeki karasu-zeytinyağı karışımını 500 ml'lik pet şişeye aldım. Yukarıdaki ilk resim büyük şişeden küçük şişeye alınan zeytin yağına ait. Bu resimde de şişenin dibindeki çok az miktardaki karasuyu görebilirsiniz. Bu şişedeki zeytinyağını bir kez daha ayırdım ve yukarı resimde sağ taraftaki karasu ve posadan ayrılmış zeytinyağını elde ettim. Sol taraftaki şişede hala bir miktar yağ var. Dipteki karasudan ve posadan ayrılması gerekiyor.
Resimde gördüğünüz posayı kağıt kahve filtresi ile süzmeyi denedim ancak başarılı olmadı. Mecburen posalı bölümü de dökmek zorunda kaldım. Pamuklu filtre ile posanın süzülebileceğini okudum ama nasıl yapılır tam olarak öğrenemedim. Hammaddeler.com adresinde zeytinyağı filitreleri var ama fiyatları küçük ölçekli üretimler için pek uygun görünmüyor.
Geçen sene katıldığım zeytinyağı tadım eğitimi izlenimlerini yazımda anlatmıştım. Süzülen siyah zeytin yağının kokusunda zeytin ağır basıyor, yağda kusur olarak değerlendirilecek bir koku mevcut değil. Yeşil zeytinden sıktığım zeytinyağındaki taze çiçek kokusunu bu yağda yok. Yağ, dili ve gırtlağı yakmayan kolay bir içime sahip. Lezzetli bir yağ oldu.
Zeytinyağını kahvaltıda zahter ile birlikte yemeyi düşünüyorum.
Yaklaşık bir ay önce ekimini yaptığım turplar hızla büyüdüler. Yukarıdaki resimde sol tarafta gördüğünüz sandık seranın dört bir yanı naylon ile kaplı ve ön tarafı naylon bir kapak ile açılıp, kapatılabiliyor. Sağ tarafta gördüğünüz sandığın ise bir yanında naylon bulunmuyor. Aynı gün ekilmelerine rağmen iki sandıktaki gelişim farkı kolaylıkla görülebiliyor. Sandık seralar kış aylarında gelişimi hızlandırıyor.
Yaz sezonunda ektiğim kadife çiçeklerinden dökülen tohumlar da turpların arasından çıktılar böylelikle doğal yoldan "kardeş bitkiler" uygulamasını yapmış oldum. Yukarıdaki resimde turpların arasında kadife çiçeklerini görebilirsiniz.
Perşembe, Ekim 07, 2010
Zeytinyağın Karasuyundan Ayrıştırılması
Klazomenia'da gördüğüm sistemin sağlıklı işleyebilmesi için sıkım yapılan zeytinsuyunun koyulduğu bölümün, karasuyun toplandığı bölümden daha ince olması daha sağlıklı olacak. Kafamdaki sistem aşağıdaki şekilde olursa sağlıklı ve kolay bir ayrıştırma yapmak mümkün olur diye düşünüyorum.
İki hazneyi birbirine bağlayan bölümün hemen üzerine kadar hazneler su ile doldurulur.
Resimde sağ taraftaki ince uzun hazne sıkımdan gelen zeytinsuyunun konulacağı bölüm olacak. Bu haznenin şeffaf olması gerekiyor ki zeytinyağı seviyesi görülebilsin. Haznede zeytinyağını tahliye edebilecek bir musluk bulunmalı.
Sıkımdan gelen zeytin suyundaki karasu dibe çökerek aradaki boru yardımıyla yandaki geniş hazneye geçecek.
Sistem güzel. M.Ö 600 da Klazomania'da yapılan ile çalışma prensibi olarak aynı, malzeme olarak farklı olacak.
Sorum şu: Yukarıdaki resimdeki sistemi kuracak malzemeler ne olabilir?
Klazomenia'da günümüze uyarlanan sistem; iki su damacanasını ortalarından su tesisat borusu ile birbirine bağlanarak yapılmıştı. Yukarıda çizimini yaptığım sistem için tesisat borularını kullanabilir miyim?
Resimin sağ tarafındaki hazne için şeffaf bir boru kullanmak ve bu boru üzerine bir musluk yerleştirmek mümkün mü?
Sol taraftaki haznenin malzemesi çok önemli değil. Sağ taraftaki şeffaf boru ile alt ortadan birbirine bağlanabilecek bir malzemeden olması yeterli olacaktır.
Sağ taraftaki hazne hazır laboratuvar malzemelerinden, camdan bir malzemeden olabilir mi?
Araştırıp, deneyip görmek gerekiyor.
Fikir ve yorumu olan varsa bilmek isterim.
Çarşamba, Ekim 06, 2010
Evde Soğuk Sıkım Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Geçen seneden beri yılan hikayesine dönen ahşap mengene ile zeytinyağı sıkımını NİHAYET bugün başarı ile tamamladım. Yukarıdaki resimler bugünkü denemenin sonuçları. Yakında yeni ve daha kapsamlı denemelere devam edeceğim.
Ahşap mengenenin en sorunlu parçası aşağıya fotoğrafını eklediğim baskı metali ve rulman sistemiydi.
Baskı metalinin çalışma sistemini kısaca özetlersem:
Dikey rulmanın dış halkası baskı plakasının ortasına kaynaklanıyor,
Dikey rulmanın dişlilerinin olduğu iç halkanın ortasındaki boşluğa ahşap mengedeki sonsuz vida ile uyumlu somun kaynaklanıyor, Kilit Nokta : Somunun rulmanın iç tarafında kalan bölümüne bir metal parçası kaynakladık, bu sayede ahşap mengeden gelen sonsuz vida tıpa vazifesi yapan metale kadar gelip, duruyor ve baskı metaline deymiyor.
Baskı metalini yukarı çıkartırken, rulmanın iç halkasının dışarı çıkmasını önlemek için iç halkanın üzeri iki metal destek ile örtülüyor.
Geçen sene yaşadığım diğer bir sorun zeytin hamurunu koyduğum kesenin baskının güçü nedeniyle patlamasıydı. Bu sene keseyi bir metal hazmenin içine yerleştirip, sıkımı bu şekilde yaptım. Metal hazneden destek alan kese patlamadı.
Metal hazne 25x20 cm ebadında ve 28 cm yüksekliğinde. Metal haznenin altında, tabana destek olması ve suyun rahat çıkışını sağlamak için konulmuş 1 cm kalınlığında demir çubuklar bulunuyor. Destek çubuklarının arasında çok sayıda delik bulunuyor.
Metal haznenin altında 28X23 ebadında ve 7 cm yüksekliğinde bir metal tepsi bulunyor. Sıkılan su metal hazneden tepsiye akıyor ve tepsinin ön bölümündeki aralıktan alttaki kaba akıyor.
Aşağıdaki video en son yaptığım sıcak sıkım siyah zeytin sıkımına ait. Sıcak su ilavesi olduğu için çok miktarda sıvının metal kaptan çıktığını görebilirsiniz. Günün sonundaki sıkım olduğu için gün boyunca etraf "biraz" kirlendi. Ben yaptığım menge ile balkonda bile zeytinyağı sıkılabilir diye düşünüyordum ama açıkcası sıkım yaptığınız alan "biraz" kirleniyor, büyükçe bir balkonunuz varsa balkonda sıkım yapabilirsiniz. Metal hazneyi boyamadım, önümüzdeki sıkımlarda zararsız bir boya türü bilen varsa ve bana önerirse yeni sıkımları boyalı metal hazneyi kullanarak yapabilirim.
Bugün dört farklı sıkım yaptım.
İlk sıkımı üç kilo yeşil zeytin ile yaptım. Yeşil zeytinlerin yağ oranı düşük oluyor, bu nedenle yeşil zeytinlerden elde edilen ve "Erkence" diye adlandırılan zeytinyağları daha pahalı. Erkence zeytinyağlarının tadı daha meyvemsi ve taze kokulu oluyor.
Üç kilo yeşil zeytini aşağıdaki özel tokmağı kullanarak ezdim ve hamur haline getirdim. Önümüzdeki günlerde yapacağım sıkımlarda zeytinleri ezmek için daha etkin bir sistem bulmam gerekiyor. Ahşap tokmağımdan istediğim verimi alamadım. Klasik usul taş ile zeytinler ezilebilir ama uygun taşları bulmak sorun.
Ezilen zeytinleri keseye koydum ve keseyi metal hazmenin içine yerleştirdim.
Ahşap mengeyi sıkıştırdıkça metal haznenin altından ve alt yanlarındaki deliklerden zeytinin suyu çıkmaya başladı. Kademe kademe baskıyı arttırarak sıkım yaptım ve kademe aralarında bir süre bekledim. Presleme sonucu zeytin hamuru iyice sıkıştığı için baskı metalini kaldırım, keseyi çıkartıp, birkaç kez salladıktan, karıştırdıktan sonra tekrar metal hazmeye yerleştirip, baskı uygulamasını yeniden yaptım.
Soğuk sıkımdan elde ettiğim suyu bir buçuk litrelik bir pet şişeye koyup, üzerini "Yeşil, Soğuk Sıkım" olarak etiketledim.
Soğuk sıkımı tamamlanan kesedeki yeşil zeytin hamurunun üzerine bir litreden az 40-45 C sıcaklıkta ılık su döktüm ve bir kez sıcak sıkım yaptım. Elde ettiğim suyu bir başka pet şişeye koyup, etiketledim.
Yeşil zeytinlerin sıkımından sonra üç kilo siyah zeytini ezip, sıktım. Soğuk sıkımdan elde ettiğim suyu pet şişeye koyup, etiketledim.
Dördüncü ve son sıkımı, siyah zeytin hamuruna bir litre kadar 80-90 C sıcaklıkta kaynak suyu döküp, yarım saat kadar bekledikten sonra yaptım. Elde ettiğim suyu bir pet şişeye koyup, etiketledim.
Aşağıdaki resim bugün yaptığım dört sıkım sonucunda elde ettiğim zeytinyağları.
Soldan sağa doğru : Sıcak sıkım siyah zeytin - Soğuk sıkım siyah zeytin - Sıcak sıkım yeşil zeytin - Soğuk sıkım yeşil zeytin.
Yukarıdaki resmi sıkımdan birkaç saat sonra çektim. Sıkım sonrası dinlenen zeytin suyu katmanlarına ayrılıyor. Zeytin suyunun en üst bölümünde sarı renkli zeytinyağı, onun altında posa ile karışık zeytinyağı ve karasu karışımı bir bölüm ve en altta karasu yer alıyor.
En fazla yağı soğuk sıkım siyah zeytinden aldım. Henüz ayrıştırmadığım için ölçmedim ama tahminen 300 ml kadar zeytinyağı elde ettim. Yazımın en başındaki resim soğuk sıkım siyah zeytine ait.
Sıcak sıkım siyah zeytin ile soğuk sıkım zeytin zeytin hemen hemen aynı miktarda çıktı. Tahminen 75 ml kadar.
Sıcak sıkım yeşil zeytin neredeyse yok sayılabilecek kadar az. 30-40 ml belki çıkar.
Yarın pet şişelerin altlarını delerek karasuyun dışarı akmasını sağlayacağım. Karasularından ayırdığım zeytinyağlarını 500 ml lik pet şişelere alarak bir süre daha dinlendireceğim. 500 ml lik şişelerde dinlenen zeytinyağlarının kalan karasu ve posasını da şişelerin diplerini delerek çıkartacağım. Kalan nihai zeytinyağını kahve filitresinden veya tülbentten geçirerek temiz ve tortusuz bir yağ elde etmeyi planlıyorum.
Bir sonraki sıkıma kadar Klazomenia Ziyareti yazımda resmini eklediğim düzeneğin biraz daha ince ve uzun olan bir modelini yapmayı düşünüyorum.
Metal hazne, baskı metali ve tepsiyi yapan, baskı metalindeki kırılan somunu pazar günü bizim eve gelerek tamir eden, demirci ustam Lokman Akın'a ve bugünkü sıkım sırasında bana yardım eden kuzenim Emre İğriboz'a teşekkür ederim.
Günün sonunda çıkardığım sonuçlar:
* Sağda solda, yolda gördüğünüz 7-8 liraya sızma zeytinyağı ilanlarına inanmayın, gerçek sızma zeytinyağını o fiyata almanızın imkan ve ihtimali yok.
* Taş baskı, soğuk sıkım gibi ilanlara bakarak zeytinyağı alırken dikkatli olun, zira bu şekilde üretim yapmak hiç kolay değil ve sanayi boyutunda yapmak epeyce zor olacaktır.
* Üç kilo zeytine 9 lira verdim. Soğuk sıkım zeytinden 300 ml zeytinyağı elde ettiysem, soğuk sıkım zeytinyağının bana litre maliyeti 30 lirayı buluyor. Zeytini ezme ve sıkma işlerini biraz daha geliştirirsem bu rakamı 20 liraya kadar çekebilirim.
* Zeytin bahçesi olan tanıdıklarımın sayısı arttırılacak.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)