Çarşamba, Eylül 26, 2012

Buğday Filizi - 2


Buğday filizi nasıl yetiştirilir konusunda daha önce bir yazı yayınlamıştım ve daha kolay bir yetiştirme yolu üzerinde çalışacağımı yazmıştım. Geçtiğimiz pazar günü kafamdaki sistemi hazırladım ve teli kullanarak buğday filizi yetiştirdim. 
Buğday filizi için ahşap bir çerçeveye sineklik telini gerdim. Aşağıda gördüğünüz ahşap çerçeveyi başka bir iş için hazırlamıştım fakat kullanmıyordum. Buğday filizi yetiştirme teli için biraz büyük ve kalın olmasına rağmen hazır bir çerçeve olduğu için kullandım. Daha ince ve daha küçük bir çerçeve daha kullanışlı olacaktır. 

Yazımın başlangıcındaki resim dizisi buğday yetiştirme sürecini özetliyor. 
  1. Buğdayları bir gece suda beklet, 
  2. İkinci gün filiz yetiştirme teline koy, 
  3. Bir püskürtücü (iyice temizlenmiş cam sil tarzı bir püskürtücü) kullanarak 4-5 saatte bir buğdayları hafifce ıslat,
  4. Buğdayları tele aldıktan sonra iki gün dokunmadan ıslatın, ikinci günün sonunda, filizlenmeyi gördükten sonra, buğdayları elinizle hafifce karıştırın. Buğdayların tel aralarından aşağıya doğru kök saldığını göreceksiniz. 
  5. Buğdaylar, tel çerçeveye aldıktan sonra arzu ederseniz ikinci günün sonunda, isterseniz üçüncü günün sonunda yemeye hazır hala geliyor.   
Daha önce belittiğim gibi buğday çimi yetiştirmek yerine buğday filizi yetiştirmeyi tercih ediyorum. Buğday filizi salata olarak doğrudan yenebiliyor ve lezzetli.
Filizlenme sürecinin son dönemlerinde buğday filizlerinden pek güzel kokmayan mayalı bir koku geliyor ama bu koku salatada pek hissedilmiyor.  
Sırada filiz halinde tüketilebilecek diğer bakliyatlar ile yetiştirme çalışmaları yapmak var. 
Farklı bakliyatlar ile filiz yetiştirmek ve yemek mümkün olursa eski tel dolaplara benzeyen, içinde bir kaç kat filizlendirme teli yer alan çoklu bir yetiştirme dolabı yapmayı düşünüyorum.  

2 yorum:

faik murat unel dedi ki...

Nalan Güler'in mail adresime gönderdiği yorumu aşağıya ekliyorum.

"Çok faydalı bir bilgiydi.Teşekkür ediyorum.
Eğer şu doğrulama kodunu kaldırırsanız yorum yazma konusundaki isteksizliği giderirsiniz diye umuyorum .Zorlayıcı oluyor:)"


Yorumlarda kod onaylamasını İLAVE etmek ZORUNDA kaldım çünkü Arama Motorlarında ön sıralara çıkmak isteyen firmalar, yoğun ziyaret alan bloglara SEO (Search Engine Optimization) uygulamaları kapsamında yorum bahanesi ile sitelerinin linklerini bırakıyorlar. Otomatik olarak yapılan bu uygulamanın önüne geçebilmek için kod ilavesi yapmak zorunda kaldım.

Keşke SEO kurnazları olmasa...

Adsız dedi ki...

ben yapana teşekkür ederim çünkü ödevime mercimek yardımcı oldu