Pazartesi, Ocak 21, 2013

Roket Soba Yapımı (İngilizce Anlatım)

Haftasonu roket soba yapmak için çalışmaya başladım. Cumartesi epey uğraştıktan sonra istediğim çap ve boyda demir boruları hurdacıda buldum. 

Evin işleri ve iş hayatımdaki yoğunluk nedeniyle roket sobayı beklediğimden daha uzun sürede tamamlayacağım. 

Roket soba yapımını anlatan bir ağ günlüğü yazısı buldum. Ağ günlüğü İngilizce olmasına rağmen, resimler roket soba yapılışı hakkında temel bilgileri veriyor. 

Roket Soba yapımı hakkındaki İngilizce yazıya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  

2 yorum:

okurwebtasarim dedi ki...

Merhabalar yapılışını gayet iyi anladım fakat ısıyı neyle nasıl ürettiğini anlayamadım. Burada amaç ısı üretmekmi yoksa su ısıtmakmı nasıl, neyle açıklarsanız sevinirim.

faik murat unel dedi ki...

Merhaba,

Verdiğim örnekte eski bir su kazanını kullanarak roket soba yapıyor olması karışıklığa yol açmış. Bu örnekte su ısıtılmıyor.

Eski su kazanının ortasına baca görevi yapacak bir boru yerleştiriyor. Bu bacaya bağlı bir yanma haznesi var. Baca ve yanma haznesi J şekline benzediği için bu sistemler J roket sobaları diye adlandırılıyor. Alttan kestiği su kazanının ortasına baca J şeklindeki sistemi yerleştirdikten sonra su kazanının dış gövdesini yeniden yerleştirip alt tarafından gaz çıkışı yeri açıyor.

Kısaca eski su kazanının ortasına yanda yanma haznesi olan bir boru yerleştiriyor ve kazanın altından gaz çıkışı için boru yeri açıyor. Yandaki haznede tahta yakarak soba olarak faydalanıyor.

10 gün içinde kendi roket sobamı tamamlamayı hedefliyorum. Yapım sürecini resim ve video ile anlatmayı planlıyorum. Daha anlaşılır olacağını umuyorum.