Cuma, Ocak 04, 2013

Solucan Gübresi Nasıl Yetiştirilir? - Birinci Bölüm -

Evsel ve bahçesel atıklarımın büyük bölümünü kompost haline getiriyor ve bahçemde kullanıyorum. 2013 de kompost işlemini bir adım ileriye götürerek solucan ile kompost (vermicomposting)  yapmaya karar verdim. 

"Solucan gübresi" içindeki gübre kelimesinin bizde yarattığı kötü kokulu çağrışımlarının aksine yağmur sonrası toprak kokan, siyah renkli, organik açıdan çok zengin doğal bir oluşum. Ben solucan gübresi demek yerine solucan toprağı demeyi tercih ediyorum.    

Onbeş gün boyunca Worm Farm, Vermicomposting arama kelimeleri ile onlarca Youtube videosu indirdim, izledim, sınıflandırdım ve notlar aldım. Türkiye'de az sayıda kişinin bildiği ve yaptığı ve sadece üç ticari firmanın olduğu bir alan solucan yetiştiriciliği. Youtube'daki video zenginliğinden Amerika'da bu işin çok yaygın ve bilinen bir uygulama olduğu belli oluyor. Onlarca Youtube videosunu izlemek çok zamanımı aldı. Bazı videolar çok başarılı şekilde konuyu anlatırken bazıları tamamen vakit kaybıydı. Bazı videolardaki Amerika kırsal insanı aksanlı "Amerikanca"yı anlamlandırmaya çalışmak ayrı bir keyifti. İndirdiğim videoları izleyip, içeriklerine göre Başlangıç - Büyük Ölçek - Solucan Ayıklama - Topraktan Solucan Çıkarma - Solucan Toprağını Ayırma klasörlerine kaydettim. Hangi videoları tekrar izlememin faydalı olacağını belirlemek için videoların adlarını değiştirmeden başlarına 1-10 arası numaralar verdim. Aşağıdaki ekran görüntüsünde klasör ve dosya detaylarını görebilirsiniz.
Bu kadar Youtube ve video indirmekten bahsetmişken hangi program ile Youtube videoları indirilebiliyor bilgisini de vereyim. Ben ytddownloader programını kullanıyorum. Programı ücretsiz indirebiliyorsunuz, tavsiyem indirdikten sonra 23 usd vererek PRO sürümüne geçmeniz.  

Başlangıç seviyesi videolar içinde gerek görüntü gerek içerik açısından en iyi bulduğum videoyu izleyerek devam edelim. 

Kısa özetle evde solucan yetiştirmek için yukarıdaki hazırlıkları yapmalısınız.

İlk solucan kovamı hazırladım. Hazırlık aşamasını daha sonra detaylı anlatacağım. Bu mevsim bahçede solucan bulmak biraz zor oldu. Sanırım solucanlar toprağın derinine inmişler, hafta sonu yeniden solucan arayacağım. 

Yandaki kovada üç solucanım var. 01 Ocak 2013 tarihinde kovadaki yaşamlarına başladılar. Dün resimlemeden önce kontrol ettim durumları iyi görünüyordu.

Gelişmeleri ve yeni yazıları önümüzdeki günlerde paylaşacağım. 


     

11 yorum:

gokhan dedi ki...

Youtube dan video indirmek için program kullanmanıza gerek yok, youtube linkinin başına ss yazın ve enter a basmanız yeterli.
Örneğin http://www.youtube.com/watch?v=ar5BKZF8ENA videosunu indirmek için
http://www.ssyoutube.com/watch?v=ar5BKZF8ENA

yazıp enter a basmalısınız.

faik murat unel dedi ki...

Gökhan Bey merhaba,

Bilgilendirme için teşekkür ederim, birçoğumuz için önemli bir bilgi. Youtube videolarını indirip, saklamak çok önemli.

esin dedi ki...

merhaba yazınızı okuduğumda şaşırdım.benzer bir şekilde evde solucan gübresi yapma çalışmasına girmiştim.california solucanı yapımını izleyip(youtube)karar verdim.dediğiniz gibi bahçede solucan bulmakta zorlandım ama buldum.zira kış uykusuna yatmışlar:)hatta benim plastik kaplarım kapalı bir balkonda idi.soğuk olduğu için içeri aldım.uyansınlar diye.günlük yeşilliklerle ya da sebze artıkları ile besleniyordu o solucanlar.benimkiler pek yemiyor gibi görünüyorlar.sizin durumunuzu merakla gözlemlemek istiyorum.başarılar..

esin dedi ki...

merhaba solucan gübresi yapımına bende evimde başladım.youtube da california solucanları ile ilgili bir video izleyerek başladım.solucanların kış uykusuna yatmaları durumuna önlem olarak evin içinde tutmayı deniyorum.aralık ayı başlarında bu işlemi yaptım henüz bir sonuç alamadım.sizin durumunuzu merakla gözlemleyeceğim.başarılar..

Adsız dedi ki...

Murat bey,
bende böyle bir fikri internette görmüştüm,siz çok araştırma yapmışsınız ama yinede size bildirmek istedim.Belki işinize yarar,burada solucanları ayıklamak zorunda kalmıyorsunuz,onlar kendiliklerinden üst kata çıkınca siz alt katı alıp kullanıyorsunuz,boş kutuyu üste koyuyorsunuz.böylece sirkülasyon yapıyorsunuz.bu sistem kolay olur gibi.
selamlarımla
Engin Erim(ben bayanım :)bu arada) www.ekosol.net/bilgiler/evlerde-kompost-uretimi

faik murat unel dedi ki...

Engin Hanım merhaba,

Katlı (Stackable) sistemlerde solucanları komposttan ayırmanız gerekmiyor, haklısınız. Katlı sistemler deneyeceğim uygulamalardan biri.

Bunun dışında kasalı sistemler ve olgunlaşan kasalı sistemlerin üzerine yerleştirilen özel çit ile solucanları olgunlaşan komposttan ayırmak mümkün. Bu sistem için de malzeme tedarik ettim ve bu sistemi de deneyeceğim. Açıkcası bana en uygun olacağını düşündüğüm sistem kasaları (Katlı değil ama) sistemler.

Şu an için temel sorunum dışarda yeterli sayıda solucan bulamamak. Havaların biraz ısınması ile farklı uygulamaları deneyebilecek kadar çok solucana ulaşacağımı umuyorum.

Solucan Toprağı konusunda epey yazı olacak önümüzdeki birkaç yıl boyunca.

Unknown dedi ki...

soluçanları nereden buluyorsunuz .ben bulamadım mesajlarınızı beklıyorum yurttas_33@hotmail.com

Unknown dedi ki...

soluçanları nereden buluyorsunuz .ben bulamadım mesajlarınızı beklıyorum yurttas_33@hotmail.com

Unknown dedi ki...

solucanların kalıfornına solucanı olması sart mı toprak solucanı olurmu

Adsız dedi ki...

calıfornia solucanı sartmı topraksolucanı olurmu

faik murat unel dedi ki...

Toprak solucanlarını çok sayıda bulup ortama yerleştirmek gerekiyor. Az sayıda solucan ortamda mutlu olmuyor ve kabı terk ediyor.
Solucan satışı yapan firmalarda da minimum 500 solucan almalısınız diye bir uyarı var.
Yüzlerce toprak solucanı bir seferde bulunabilirse yerleştirildikleri kapta kalabilirler ama yüzlerce toprak solucanı ancak doğru mevsimde bulunabilir gibime geliyor.