Dün kapari ihracatı yapan bir tanıdığım ile görüştüm. Kapari bahçesi kurma konusunda fikrini sordum.
- Aman uzak dur, hiç bulaşma dedi.
Kapari olarak tükettiğimiz küçük, yeşil, yuvarlak şey, kapari bitkisi çiçeğinin açmadan önceki tomurcuk hali. Salamura yapılacak tomurcukların tek tek el ile toplanması gerekiyormuş. Tomurcuk ne kadar küçük ise kaparinin değeri o kadar fazla oluyormuş. Kapari toplanması el ile yapıldığı için işçilik masrafları fazla oluyormuş. Hatta bazı kapari bahçesi sahipleri, kaparileri toplamak için para harcamaktansa bahçeyi kendi haline terk etmişler.
Şu an iş gücünün ucuz olduğu ülkeler, kapari üretimi konusunda söz sahibi olmaya başlamış. Fas, Türk Cumhuriyetleri, Suriye, İran gibi ülkeler kapari üretiminde işçilik maliyetinin düşük olmasında dolayı, Dünya pazarında yer edinebilmişler.
Tanıdığım, kapari bahçesinden vazgeç dedi ve defne bahçesi kurmamı tavsiye etti. Defne, bizim de uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz bir diğer bahçe projesi. Defne ile ilgili daha fazla araştırma yaparak sizlerle paylaşmalıyız.
Kapari bahçesi ile ilgili yapılan uygulanabilirlik çalışmasında, 50 dönüm bahçeden yıllık elde edilecek gelir 150.000 ytl olarak hesaplanmıştı. Masraflarımızın planlanandan daha fazla olduğu düşünsek ve 1/5 oranında daha az kazanacağımızı hesaplasak, yıllık 30.000 ytl gelirimiz olur. Aylık 2.500 ytl. Bunu aklımızın bir kenarında tutalım.
Bu hafta İstanbul’daydım. Birçok defa taksiye bindim. Nerelisin sorusu ve üzerine kurulan diyaloglar sonucu geldiğimiz yer:
- Hiçbiri İstanbul kökenli değil,
- Köy ve kırsal kesim ile hala bağları mevcut. Birçoğunun köyde tarlası, bahçesi, bir şeyleri var ama verimli değerlendirilmedikleri için, İstanbul’da çalışmaktalar.
- Köyde sahip oldukları tarladan mevcut hayat standartlarını sürdürebilecek kadar gelir elde edebilecek olsalar, İstanbul’da yaşamayacaklarını belirttiyorlar.
- Yevmiyeleri 40 ytl civarinda, (30 gün çalışsalar bile aylık kazanabilecekleri tutar 1.200 ytl seviyesinde)
Tekrar kapari bahçesine dönelim. Kötü şartlarda bile aylık 2.500 ytl kazanmamış mıydık? İstanbul trafiğinde boğuşmadan, gasp edilme, dövülme, öldürülme riski almadan.
Tabii bizim birincil hedefimiz kapama ceviz bahçesi kurmak. Şu ana kadar ceviz bahçesi getirisi ile ilgili olumsuz bir tecrübesi olan, olumsuz görüş bildiren birine rastlamadık.
Sohbet ettiğim taksicilere de kapama ceviz bahçesi hakkında bilgi verdim ve ceviz bahçesi kurmalarını tavsiye ettim.
İki taksicinin ceviz bahçesi işine ciddi ciddi aklı yattı.
Alternatifsiz değilliz,
Ceviz,
Zeytin,
Kapari,
Defne,
Keçiboynuzu,
.
.
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder