Perşembe, Aralık 24, 2009

30 Litrelik Biyodizel Makinası

Bir ürün yada makina kullanımı kolay, yararlı ve maliyet avantajı sağladığı halde genele yayılmamışsa neden sorusu aklıma takılır. Neden kimse kullanmıyor?

Biyodizel konusunda daha önce birçok araştırma yaptım ve blogda yazılar yazdım. Daha önce yazdığım Biyodizel faydalı mı? Gıda ekimi için ayrılacak tarım arazilerinin biyodizel üretiminde kullanılacak tohumların ekimi için kullanılması ne kadar doğru? sorularını bir yana bırakarak geçen gün internette gezinirken gördüğüm biyodizel makinası üzerine birkaç şey yazmak istiyorum.

Mersin - Silifke'de bir biyodizel makinası üreticisinin web sayfasından bir alıntı yapayım.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Evlerimizde biodizel üretimi 5 saate 30lt lik makinayla artık cok kolay....

Bu makina Yardımı ile evlerinizde kullanılan atık yağlardan (restoran,lokanta vs.) dizel yakıt 1 ytl gibi bir fiyata üretmek artık çok kolay hale geliyor....

Dizel Matik tam otomatik çalışmaktadır. Sadece başla tuşuna basmanız yeterlidir. 5 saat sonra gliserini ayrılmış, yıkanmış, kurutulmuş 30 lt biodizel aracınızda kullanılmaya hazırdır

30lt Satış Fiyatı: 2500 YTL


NOT:Biodizel yakıt maliyeti, Bitkisel Yağ lt fiyatının üzerine 30 YKR ekleyerek elde edilen yakıtın maliyetini bulabiliriz
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kullanılmış yağ kullanarak biyodizel üretimi için:
Soru : Beş saatte gliserini ayrılmış, yıkanmış, kurutulmuş 30 lt biodizel aracımızda kullanılmaya hazırsa yemekhane sahipleri, oteller kullanılmış yağlarını neden bu şekilde değerlendirmiyor?

Soru : Kullanılmış yağları biyodizel olarak değerlendirerek yakıt giderini düşürmenin yanında "çevreye duyarlıyız" diyebilme fırsatını firmalar neden değerlendirmez?

Soru : Yemekhaneler, oteller "Kızartmalarımızda kullandığımız yağlar, kullanım ömürlerini tamamlar tamamlamaz biyodizel üretiminde kullanılmaktadır." diye reklamlarını yapsalar, kızartmalarda kullandıkları yağların defalarca kullanılmadığını vurgulasalar tercih edilirliklerini arttırmazlar mı?

Ucuz yağ satın alıp kullanarak biyodizel üretimi yapmak için:
Soru : Balkonda bile üretim yapılabilecek bu makinayı neden kimse kullanmaz?

Soru : Böyle bir makinayı üç beş kişi ortaklaşa alıp arabalarda, jeneratörlerde neden kullanmaz?

Soru : Yan ürün olarak çıkan gliserin sabun yapımında kullanılamaz mı?

Biyodizelin arabalarda sorunsuz kullanıldığını birçok kaynakta okudum. Geçenlerde tanıştığım biri, biyodizel ürettiğini ve ürettiği biyodizeli arabasında kullanınca bazı parçaların tıkanma sorunu yaşadığını belirtmişti. Tamir servisinde düzenli biyodizel kullanması halinde tıkanma sorununun devam etmeyeceği söylenmiş.

Sonuç olarak; küçük ölçekli (30 litrelik mesela) bir makinanın Alternatif Yaşamda çok işe yarayacağını düşünüyorum.

9 yorum:

nalan dedi ki...

maalesef piyasada aslında sadece büyük işletmelere verilmesi gereken ( reçeteyle satış gibi ) yağı saydamlaştıran bir malzeme var.
ama yurdum insanı el altından bunları restoran ve otellere satıyor. kızartma yağını kullanan otel/restoran 5 kızartma sonrası yağı değiştirecekken katıyor bu kimyasalı, yağ pırıl pırıl !
sonra biz,siz hep beraber yiyoruz. fast food'dan kaçtım derken belki de kalbur üstü bir restoranda yakalanıyorsun azraile !

faik murat unel dedi ki...

Nalan Hanım merhaba; yorumunuz için teşekkür ederim.

yazdığınıza benzer şeyleri ben de okumuştum, neden restoranlar böylesine bir makinayı kullanmaz ve bunun reklamını yapmaz hala anlayabilmiş değilim.

NzN dedi ki...

Memleketimizde hemen hemen her sektörde olduğu gibi birileri bu işten para kazanıyordur da ondan!
Ben resmen başka bir açıklama bulamıyorum buna.
Bu tarz makinaları ilk önce büyük firmalar kullanacak, bizler de göreceğiz, alışacağız ki ondan sonra hayatlarımıza alacağız. Bu hep böyle olmuştur bu memlekette.
Yoksa bir çok noktada ciddi anlamda eksikleri olan bizim gibi topluluklar için bu tarz yaklaşımlar korkutucu olabilir.
Önce görmeli, başkalarının denediğine şahit olmalı, faydalarını görmeli, yaygınlaştığını görmeliyiz ki ondan sonra hayatlarımıza alalım.
Bunu da yapacak olan büyük markalardır ilk etapta. Bizlerden para almaya gelince bangır bangır reklam yapan, buraya deli gibi paraları akıtan bu markalar nerelerdeler? Hadi bazıları destekliyordur diyelim. Onları da engelleyen, bilerek, isteyerek önünü kesen başkaları var.
Neden kendi payından kaybetsin ki böyle güzellikleri destekleyerek? Bunlara destek demek birilerinin cebindeki paraların azalması demek.

Neyse ben burada durayım. Sabah sabah pek pardon, coştum.
Cahilliğimi bağışlayın ama bu biyodizel araçlarda nasıl kullanılabiliyor? Araçların motorlarının da buna uygun mu olması gerekiyor?

sevgiler.
NzN

faik murat unel dedi ki...

Web sayfasında belirtilen özelliklere sahip bir makinadan çıkan biyodizel direkt olarak dizel bir arabaya koyup, kullanılabilir. Herhangi bir ek araç, ek işlem gerektirmiyor. Aracın dizel olması yeterli. Dizel motor olan tüm makinalarda (mesela dizel jenaratör) direkt olarak kullanılabiliyor.

ENGİN dedi ki...

ben bu makinaların üretimini yapan firmada çalıştım ve araçlarımızda kullandık her hangi bir sakıncası yok ama ilk üretimlerde çok sıkıntılar çektik açıkcası araçlarda sorunlar yaşadık ama her şey rayına oturdu tabki bu işler arge ile oluyor ama tabiki bu da yetmiyor karşınıza aşamayacağınız dağlar konuyor tıkanıp kalıyorsunuz destek olacak kurumlar köstek oluyor malesef...

Adsız dedi ki...

Yahu o kadar vergisi var ki elde ettigi karı geçiyor bu yüzden hiç bir lokanta kullanmıyor yoksa neden kullanmasınlar onlar sizin kadar bilmiyormu ?

Unknown dedi ki...

Makineyi nereden temin edebiliriz elinde atıl durumda olan var mı??

Unknown dedi ki...

Bu makine nerede satılıyor

Adsız dedi ki...

Türkiye için biodizel kurtulustur.eger petrol bulup çıkaramıyorsanız,petrol bagimliligindan kurtulmanin tek yolu biodizeldir,turkiye biodizelle yillik enaz 10 milyardolar turkiyede kalir.peki sektör neden gelişmiyor...petrol rafineri sahiplerinin bürokratlar uzerinden bu piyasayi kilitliyor,kimseye biodizel uretim satis lisansi vermiyorlar.buyuk olasılıkla enerji bakanligini enerji piyasasi kurumunu fetöcü ler elegecirmis olmalıki yine ülkeye fren yapiliyor...