Çarşamba, Ocak 13, 2010

Yağmur Suyu Toplama - 2


Yağmur suyu toplama sistemleri üzerine bir yazıyı iki yıl önce yazmıştım. Yazıya gelen yorumların ve blogun izlenme raporlarının doğrultusunda konu hakkında biraz daha araştırma yapmak istedim.

Türkçe yaptığım aramalarda anahtar teslim yağmur suyu toplama sistemi hizmeti veren bir firmaya ulaşamadım. Tek tük yağmur suyu toplama sistemi GİBİ görünen basit sistemler mevcut.

İngilizce yaptığım aramada İngiltere’de anahtar teslim yağmur suyu toplama hizmeti veren bir firmanın web sitesini buldum. Sitedeki bilgiler ve içerik çok doyurucu. Sitede detaylı ve çizimli ev, bahçe ve ticari uygulamalar anlatılmakta. Sitedeki Case Study sekmesinin altında uygulanan bazı projelerin hesaplama detayları, yıllık toplanabilecek su miktarı, toplam maliyet ve proje geri dönüş süresi gibi bilgiler verilmiş.
Örnek projelerden birinden alınan bilgilere göre:
150 kişinin kullandığı,
Günlük su tüketimi 1690 litre olan 21 tuvalet ve 3 pisuar için,
Yıllık ortalama 800 mm olan bölgede,
1000 metrekare çatı alanına sahip binada,
Yıllık 410.000 litre su toplanabiliyor.

Bu projenin maliyeti 4325 sterlin, yaklaşık 10.000 TL.
Projenin geri dönüş süresi 5.3 yıl olarak verilmiş.

Sitedeki bilgiye göre ev tipi bir yağmur suyu toplama sistemi yaklaşık olarak 2000 sterline, yaklaşık olarak 4700 TL ye, yapılabiliyor. Kaba hesapla bir ev tipi yağmur toplama sistemi 7-10 yılda geri dönüş sağlıyor. Sistem kurulduktan sonraki tek maliyetinizin her üç ayda bir alacağınız filtre bedeli olacağı belirtilmiş. Firmanın sayfasında evinize ait bilgileri (yeri, kaç kişi yaşadığı, çatı alanı gibi) girmeniz halinde size fiyat teklifi yapacak bir bölümde bulunuyor.

Geri dönüş süresini baz alırsanız çok verimli bir proje olarak görünmüyor. Ancak kullanılabilir suyun giderek azalması, yer altı suları ile yapılan sulamanın zamanla toprakta tuzlanma oluşturarak toprağı verimsizleştirmesi gibi faktörleri düşündüğümüzde yağmur suyu toplama sistemi uygulanabilir.

Gelelim ne yapabileceğimize; resimlerden yağmur suyu toplama sistemi kurmanın çok teknik ve yapılamaz bir sistem olduğunu düşünmüyorum. Doğru büyüklükte bir depo, bir dalgıç pompa, bir motor, birkaç filtre ve tesisat ile bu iş yapılabilir.
Gelelim hesaplamalara. Devlet Meteoroloji İşleri sayfalarında her ilin aylık ortalama yağış bilgileri mevcut. İzmir için değerleri alarak hesaplayalım. Hesaplamalara başlamadan bir uyarı yapayım, çevirimleri internet araştırmalarından elde ettiğim bilgiler ile yaptım, kontrol edilmeleri gerekebilir.

Meteoroloji İşleri sayfalarındaki ortalama yağış bilgisi bir metrekareye düşen yağışın kilogram karşılığı olarak verilmiş (kg/m2).
Bir kilo su, bir litre yapıyor.
İzmir için en yüksek ortalama yağış Aralık ayında, 133,9 kg/m2. (133,9 lt/m2 de diyebiliriz.)
150 metrekare çatısı olan bir binadan Aralık ayında toplam 20.085 lt (150 m2 X 133,9 lt/m2) su toplanabilir. Günlük ortalama 669 litre su toplanabilir. Evin günlük su tüketimi bu rakamdan düşülerek ihtiyaç duyulan deponun asgari büyüklüğü bulunabilir.

Gelelim kötü habere. İzmir için 1 – Mayıs, 1- Ekim tarihleri arasında düşük yağış miktarından dolayı günlük 55 litre su toplayabiliyorsunuz. Temmuz, ağustos aylarında neredeyse günlük 10 litre su toplanabiliyor. Sulama ihtiyacının yoğun olduğu dönemde su yok. Yeri uygun olanlar büyük bir depo ile kurak aylar öncesi depolama yaparak bu sorunu yenebilirler.

Türkçe arama yaparken yağmur suyu toplama ile ilgili firmalar buldum. Firmaların sayfalarını incelediğimde fark ettim ki, kuvvetli yağışın çatıda yarattığı su birikmesini ve çatıdan gelen aşırı suyun borulardan mekân içine akmasını engellemek için kurulan sistemler olduğunu gördüm. Amaç olabildiğince hızlı ve çok miktarda yağmur suyunu tahliye etmekti. Nereye dersiniz? … Kanalizasyona!!!

6 yorum:

Pinar dedi ki...

Yagmur suyu toplama gercekten de cok onemli. Mollison ve Lawton yagmur butcemizin icinde yasamamiz gerektigini soyluyor. Ote yandan dedigin gibi, suya en cok ihtiyac duyulan donemde yagis yok. O yuzden, yagisin oldugu donemde, toplamasi en verimli, en ucuz oldugu yerde toplanmasi gerekiyor: toprak! Yagmur hendekleri de bu isi cok guzel yapiyor. Biz bu kis bunu direk gozlemliyoruz. Tabi ki daha ilk yilimiz ve tecrubelerimiz bir kac sene icinde cok daha saglam oneriler getirmemize yarayacak ama "his" olarak, yagmuru toprakta toplamak cok mantikli geliyor.

faik murat unel dedi ki...

Pınar Hanım merhaba; Bostancık'ta yaptıklarınızı ilgiyle takip ediyorum. Sizin yaptığınız gibi yağmur hendekleri kalıcı bir çözüm.

Rainwater Harvesting dedi ki...

The rules have changed in the UK last year due to fears of bacterial contamination, Legionaires Disease, etc. through sizing the tanks too big.

The current UK regulations can be found on http://www.oasis-rainharvesting.co.uk/sizing_the_tank

Adsız dedi ki...

bana bu deil bunu hesaplamak için bir cihaz gerekiyor.yani bunu hesaplama ile ilgili en basit araç nasıl yaplr
o lazım bana ödew

Unknown dedi ki...

merhaba arkadaşlar yağmur suyu yönetimi ile ilgili tez hazırlıyorum ama yeterli kaynak bulamıyorum nasıl tarama yapmalıyım nerelere bakmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürle

Adsız dedi ki...

yağmur suları gelişmiş ülkelerde ve türkiyenin birçok yerinde (eski yerleşimler hariç) ayrık sistemle toplanıyor . mazgallar bu işe yarar ev ve çatılar için nasıldır bilemem ama genel olarak kanalizasyona karışmadan direk denize boşaltımı sağlanıyor. toprak bu konuda yetersiz bir alan kısa bir süre belli yerlere kullanıla bilir ama oran olarak suya göre daha az yani aslında toprağa ihtiyacımız var. kastedilen hendeklerin yer ve boytu nedir bilemiyorum ama küçük çaplı bi çözüm gibi geldi bana