Gönüllü sadeliğin ve kendine yeterliliğin planlaması. http://www.youtube.com/user/faikmuratunel
Cuma, Ocak 15, 2010
Zer0-M “Sürdürülebilir Kalkınma için Atıksu Yönetimi”
Dünkü yazımda bahsettiğim ECOSAN makalesinin sonunda yer alan Tübitak MAM da yürütülen Zer0-M projesi nedir merak ettim. Malum bu aralar vaktim bol :) verimli geçireyim istedim, araştırdım.
2008 yılında Tübitak MAM tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma için Atıksu Yönetimi eğitimi duyurusunu buldum.
Eğitimin içeriği "Avrupa Birliği Europaid programı çerçevesinde yürütülmekte olan “Sustainable Concepts Towards A Zero Outflow Municipality, Zer0-m, (http://www.zero-m.org )” projesi kapsamında, TÜBİTAK Kimya ve Çevre Enstitüsü tarafından yukarıda belirtilen tarihlerde katılımcı gruplara yönelik olarak “Sürdürülebilir Kalkınma için Atıksu Yönetimi” başlıklı eğitim düzenlenecektir. “Sustainable Concepts Towards A Zero Outflow Municipality” projesinin amacı, merkezi arıtma sistemlerine bağlı olmayan küçük belediyeler veya yerleşimler (örneğin turistik tesisler) için sürdürülebilir su yönetimini sağlayabilmek amacıyla tüm su kaynaklarının kapalı bir döngü içerisinde verimli kullanımını sağlayacak teknolojileri kullanmak ve bu uygulamaların yaygınlığını sağlamaktır. Bu bağlamda projede, atıksuyun geri kazanılması amacıyla yeni teknoloji geliştirilmesi yanında, su kullanımının azaltılması, atıksuların ayrı toplanması ve arıtılması, arıtılmış atıksuların sulama amaçlı ve/veya rezervuarlarda yeniden
kullanımı gibi konular ele alınmaktadır. Bu konularda sahip olunan bilgi ve deneyimlerin paylaşılması, yaygınlaştırılması, eğitim/gösteri merkezinde uygulamaya konulması projenin ana hedeflerini oluşturmaktadır." diye tanımlanmış.
Zer0-M sayfasında epey bir gezindikten sonra çok değerli bilgilere ulaştım. Muhtemelen yukarıdaki eğitimde kullanılan sunumları Zer0-M sayfalarına eklemişler. Sunumlara BU LINK'ten ulaşabilirsiniz.
Sunumlar beş ana başlıkta toplanmış:
1)Temel konular
2)Atıksı Arıtımı
3)Atık suların yeniden kullanımı
4)Sıhhi tesisat
5)Yönetmelikler
Bir ana başlık altında en az iki alt konu başlığı var. Tüm sunumların toplam sayfa sayısı 400 sayfayı geçiyor. Bu nedenle geniş bir zamanınızda sunumları incelemenizi tavsiye ederim.
Temel konular başlığı altında ele alınan merkezi kanalizasyon sistemi sorunları ve merkezi olmayan kanalizasyon sistemi faydaları, yerelleşmenin atık yönetiminde bile önemli olduğunu vurguluyor. Kaynak Yönetimi dairesel sistemi sunumda uzun uzun anlatılıyor ve aşağıdaki şeklide özetleniyor.
Kaynak Yönetimi Dairesel Sistemi
• Sınırlar arasında atık transferinin minimize edilmesi,
• Bu, atık oluşturma işlemini en aza indirmek yoluyla gerçekleştirilir,
• Her bir daire (Hane halkı- Toplum/Komşuluk- Yerel Yönetim - Bölgesel Yönetim - Ulusal Yönetim) içinde maksimum yeniden işleme/yeniden kullanım faaliyetlerinin teşvik edilmesi,
• Atık yanlış yerleştirilmiş bir kaynaktır,
• Bu konsept uygulanarak dairesel sistem kirlenmeyi azaltır.
Atık su arıtma başlığı altındaki "Yapay Sulak Alanlarda Atıksu Arıtımı" ve "Çamur Arıtımı ve Berterafı" sunumları içindeki uygulamalar ve detaylı şemalar permakültür çalışmalarında uygulabilir.
Almanya'daki atıksu yönetimi uygulamaları cesaret verici.
Sıhhi Tesisat bölümünde idrar ayrıştıran tuvaletler ve kompost tuvaletler, üretici detayları, kesit çizimleri ve tesisat çizimleri ile anlatılmış.
Dün ECOSAN yazısını okuduktan sonra kanalizasyona ne gerek var, belediyeler uyuyor mu diye yazmıştım. Evet belediyeler uyuyor ama ECOSAN ve zer0-M çalışmalarını okuduktan sonra birilerinin atık yönetimi konusunda önemli çalışmalar yaptığı görüyorum.
Tübitak MAM inceledim ama Zer0-M ile ilgili güncel bilgi bulamadım. Tübitak MAM ile yazışıp çalışmaların şu an ki durumunu öğrenmeyi planlıyorum. Eğitimler devam ediyor mu? Uygulamalar ne kadar başarılı olmuş? Öğrenip sizlerle paylaşayım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Aslında ben daha basit önlemler planladım herhangi bir sistem kullanmadan.Örneğin; mutfakta birbirinden uzakta çift evye kullanıp sebze ve meyve yıkamada kullanılan suyu doğrudan bahçede kullanmak,yazın sıkça alınan duşları ayrılmış bir duşta sabunsuz veya en doğal sabunla alarak ve atık hattını ayırarak gene doğrudan kullanmayı planladım. Sırf bunlarla bile ciddi miktarda suyun geri kazanılabileceğimi düşünüyorum ve herhangi bir yatırım yapmaya gerek de yok.
Müstakil evlerde nispeten daha kolay uygulanabilecek çözümler bunlar. Bizim gibi apartman dairesinde kiracı olarak yaşayanlar için de pratik çözümler yok mudur acaba?
Cevat bey merhaba; önerdiğiniz gibi basit çözümlerle tasarruf yapabilir, kaynakları yeniden kullanabiliriz.
Nazan hanım merhaba; apartmanda yaşayanlar için geri dönüşüm imkanı olarak benim aklıma blog da atlattığım şekilde delikli çöp kovaları kullanarak balkonda kompost yapmak geliyor.
Olgunlaşmaya başlayan kompost malzemesini karıştırmak için yere döktüğümüzde mis gibi toprak kokuyor. Apartman balkonunda toprak kokusunu almak için güzel, basit ve ucuz bir yöntem diye düşünüyorum. Ayrıca elde edeceğimiz kaliteli toprakta karınız olacak.
yeni yapılacak binalarda nasıl belli bir metrekare üzerinde merkezi sistem ısınma zorunlu hale gelecekse ( tesisat ve kombi cihazı yatırımı büyük ölçüde azalacak ) bu tip sistemler konusunda da zorunluluklar getirmek gerek.
sadece kuralı koymak da suya yazı yazmak oluyor, kontrol mekanizmasıi cezai durum tespit edildiğinde hemen yaptırıma gidilmesi de gerek...
başa saralım, önce yöneten ve yönetilenlere ciddi eğitim şart !
:)
Atik su aritma sistemlerinin, ozellikle de gri suyu aritmanin ne kadar basit oldugunu ogreneliberi iki sistemi ayirmamanin suc oldugunu dusunuyorum. Ozellikle de bu zamanda ve bizim gibi su fakiri bir ulkede. Cevat'in yaklasimi bence cok guzel. Ilk asama durumun farkinda olma, nerede ne kadar su harcaniyor olcme ve daha kullanim sirasinda onlem alma. Ardindan da aritma sistemini devreye sokma. Cogu dusumda bir evin gri atigi ile tum bahce sulama ihtiyaci karsilanabilir gibi geliyor, ozellikle de bitkilerin az su tuketmeleri icin dogru bir tasarim yapildiysa.
Surudurlebilir yasam uzerine cok guzel bir baska blog:
www.ciseunluer.blogspot.com
tavsiye ederim, her konuda bir cok bilgi iceriyor.
Yorum Gönder