Salı, Kasım 20, 2012

Parfüm Nasıl Yapılır? Esans Nasıl Elde Edilir?

Esans nasıl elde edilir? Parfüm nasıl yapılır? öğrenmek istediğim konulardan biri. Genel ağda bu konuda işe yarar bilgiyi şimdilik bulamadım. Bahçemdeki hanımeli çiçeklerinin ve lavantaların güzel ve doğal kokularını esans olarak saklamayı istiyorum. 

Bugün esans nasıl elde edilir? Parfüm nasıl yapılır? sorularına cevap ararken aşağıdaki videoyu buldum.  

Genel ağın bilgi dünyasına kattığı zenginlik büyük bir nimet. Ve fakat her okuduğumuza, her gördüğümüze inanmamak gerektiğini de unutmamak lazım.



Çiçekleri doğra, bir beze doldur, üzerine su ilave et, bezin üstünü kapat, bir gece beklet, çiçeklerin bulunduğu bezi sık, elde ettiğin suyu kaynat. Kalan öz: İşte sana parfüm... 

Pek inandırıcı gelmedi.... Denemesi zor, pahalı ve zaman alan bir şey olmadığını için en yakın zamanda deneyeceğim. 

Bakalım ne kadar doğru... 

12 yorum:

Adsız dedi ki...

uyguladıktan sonraki durumu merak ediyorum..

faik murat unel dedi ki...

Bugün Youtube'da esans elde etme, lavanta yağı çıkarma gibi konularda çok işe yarayacak videolar izledim. Isıtma, damıtma, soğutma bölümlerinden oluşan sistemler. Bu sistemler kafamdaki yapıya daha uygun. Tüm sistemi tamamlamam zaman alacak ama eninde sonunda basit araçlar kullanarak esans ve yağ çıkarmayı başaracağım.

Cevat dedi ki...

http://www.glasscolabware.com/laboratory-glassware/products.php?p=eea247

Uçucu yağlar elde etmek için kullanılan bir aparat.

faik murat unel dedi ki...

Cevat Bey merhaba,

Gönderdiğiniz linki inceledim, teşekkür ederim. Yağ çıkarmanın temel mantığını anlamaya başlıyorum. Bu konuya yakın zamanda daha fazla vakit ayıracağım.

papermarbling dedi ki...

ekstraksiyon konusunu anlarsanız bunu yapabilirsiniz. çevrenizdeki bir kimyacıdan yardım alın.

papermarbling dedi ki...

ekstraksiyon konusunu anlarsanız bunu yapabilirsiniz. çevrenizdeki bir kimyacıdan yardım alabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Güzel diyorsunuz da ya etrafınızda kimya ile ilgili bir şey bilen kimse yoksa?

Unknown dedi ki...

Peki ya etrafınızda kimya bilgisi olan kimse yok ise?

akil adam dedi ki...

Parfüm basit, birsürü yapay esans satan firmalar var, yanlız önerim birinci kalite saf esans olması lazım, alkolde birinci kalite etil alkol olması lazım. Birde doğal esanslar vardır ancak çok pahalıdır, zaten ünlü firmalar bile yapay esans kullanırlar.

Yok ben esansıda kendim yapıcam diyorsanız, damıtma yöntemi dışında, alkolde bekletme, yağda bekletme gibi yöntemlerde var.

Bu konularda ayrıntılı bütün bir makale yok internette, olsa iyi olur çünkü girişimciler sayesinde Fransanın çok pahalıya sattığı parfümlerden kurtuluruz. Onlara kaliteli alkol ve esans satan Türkiye oradan işlenmiş parfümler ve kalitesiz alkol ithal ediyor, bizim iş adamları ve ticaret anlayışı böyle işte.

Erdinç TÜRERER dedi ki...

Esansini yapacaginiz cicegi, meyvayi , kabugu , baharati veya karisimi havanda iyice dovun bulamac oluncaya kadar. Sonra bulmaci sulandiracak kadar temiz seffaf etil alkol veya diger tip alkol koyun. iyice karistirip bulamactaki yagi alkole karismasini cozunmesini saglayin. Sonra alkolu suzun bulamaci yeniden dovun iyice ezilsin yine alkol ile karistirip cozun ve ilk alkole katin. elde kalan bulamac ise yaramaz cunki tum yagi alkole karisti atabilirsiniz.
Elinizdeki alkolu ya acikta brakip alkolun ucmasini bekleyin 12 saat falan veya cok kisik ateste yani 75 derecede kaynatip ucmasini saglayin ki yag kalsin. Elinizde malzemenin alkolu ucup gidicek ve sadece yagi kalacaktir. Profesyoneller boyle yapar damitma ile ugrasmayin bosa zaman kaybi ve bilgi kirliligi. Iyi sanslar

faik murat unel dedi ki...

Erdinç Türerer değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, yapması kolay görünüyor, denemek lazım.

Adsız dedi ki...

Diğer tip alkolden kastınız nedir