Pazar, Nisan 14, 2019

Alternatif Yaşam Teorisi Kanıtlandı !!!

Youtube’un yaygınlaşması, video üretebilmenin kolaylaşması ile birlikte Alternatif Yaşamlardan haberdar olabilmek daha kolaylaştı. Bir kaç hafta önce Alternatif Yaşam kurabilmiş biri hakkında videolar izledim. Birinci videoya bu linkten ulaşabilirsiniz. Serinin devamını birinci videodan takip edebilirsiniz.

1997'de Alternatif yaşamını ilk düşündüğümde şu an içinde bulunduğumuz durumların bir çoğu bu kadar kötü ve büyük değildi. Birçok kişi için pastoral bir sevda gibi görünüyordu kendi kendine yeten bir çiftlikte yaşam. Son birkaç yazımda üstü kapalı olarak anlatmaya çalıştığım güncel Türkiye gerçeklerini biraz daha açık anlatayım ve Alternatif bir yaşamın benim gibi kişiler için neden zorunluk haline doğru gittiğini yazayım.

Yıllarını eğitim alma, kendini geliştirme, öğrenme, üretme, ve ilerleme için vermiş ve vermeye devam eden insanlar artık bu ülkenin istenmeyen ve fakat, ürettiklerinden ve tükettiklerinden sonuna kadar faydalanılacak insanlar haline geldiler. Eskiden de bu böyleydi ama bu kadar fazla değildi. Sistemin ayakta kalması bizim tüketmemiz ve üretmemize bağlı. Ben bu durumu sürekli tekme yiyerek mahalle maçı yapmaya benzetiyorum. Bir süre sonra “Eee yeter ama oynamıyorum” diyip eve gitmek gibi bir durum bu.
Yukarıda linki verdiğim video dizisinin bir bölümünde kendi elektriğini ürütme sebepleri içinde bire bir benim düşündüklerimi üstü kapalı anlatıyorlar. Artık her şeyi üstü kapalı anlatıyoruz zaten.

Yıllarca yaptığım araştırma, inceleme, denemelerden sonra Alternatif Yaşam Planlamasının gerçekleşmesi için ne gerektiğini 2018 deki yazımda  bir pragrafta özetlemiştim,

Özel mail adresime sıklıkla "Alternatif Yaşam Planlaması hayata geçmeyecek mi?" sorusu geliyor. Yıllardır yaptığım çalışmalar, yayınladığım yazılardan edindiğim bilgi Alternatif Yaşam Planlaması için en az iki kuşağın önemli maddi harcamaları karşılayacak gücünün olması ve en az iki kuşağın çok öz verili şekilde çalışıp, kayıt tutması, yayınlaması ve üretmesi ile üçüncü kuşağın benim hayalimdeki Alternatif Yaşamı sürdürebileceği yönünde.

Ve fakat toplum olarak öyle garip bir şekilde sürükleniyoruz ki en az üç kuşağın özveri ile bu hayatı sürdürmesi gerek maddi, gerek hayat beklentileri olarak zor görünüyor. 
   

Verdiğim video dizisindeki başarılı alternatif yaşamda sevinerek gördüm ki yazdıklarım hepsi doğru.

  1. Önemli miktarda birikiminiz olması lazım. Bütçenizi düzeniniz oturuncaya kadar, sıfır gelir ile üç, dört yıl kendinize yetecek zorunlu ihtiyaçlarınızı temin edebilecek şekilde yapın.
  2. En azından teorik bilginizin belli bir düzeyin üzerinde olmasını sağlayın. 
  3. Mevcut yaşamınızda deneyebildiğiniz kadar çok Alternatif Yaşam hazırlıkları yapın ve tecrübe edinin. Mesela mutfak artıklarından balkonda kompost yapmak, yada evde uygun bir yerde solucan yetişirebileceğiniz bir küçük set almanız yapılabileceklerden bir kaçı.
  4. El becerilerinizi geliştirin, basit el aletlerini kullanmayı öğrenin.
  5. Çiftlikte çok fazla ve düzenli çalışmak zorunda olduğunuzu bilin.
  6. Türkiye’de hiç bir ekoköy projesinin başarılı olmadığını unutmayın. Bizlerin algısı ve eğitimi ekoköy ortak yaşamına henüz hazır değil. Birinci kuşak ile alternatif hayat yaşayan ikinci kuşaklar olmadan başarılı bir Türk ekoköyü olabileceğini düşünmüyorum. Bu yüzden tek başınıza plan yapın. Şehirden köye taşınan insanlar olarak aynı köy içinde farklı evlerde yaşayın ama ortak bir yapıda bir hayat kurgulamayın.    

Belirttiğim video dizisini izleyince, Youtube benzer içerikleri önermeye başladı. Bir çoğu son bir sene içinde yayınlanmış Alternatif Yaşam denemesi yapan, şehirden köye taşınan insanların videoları. Yukarıda belirttiğim ana başlıkların birden fazlası bu videoları yayınlayanların hayatlarında ve videolarında yoktu. Bence başarılı olmaları çok zor. Alternatif Yaşam Planlaması deneme,yanılma ile öğrenilecek bir proje değil. İyi hazırlık yapılmış olması gerekiyor.     

Daha önce Youtube da yayına başlayacağını yazdığım çiftlik yaşamı videoları için hazırlıklar devam ediyor, yayına başlamayı biraz ertelemek zorunda kaldık. En uygun zamanda başlayabilmek için çalışıyoruz.  

Hiç yorum yok: