Alternatif yaşamı, öncelikle birey olarak başarmak için yapıyoruz planlarımızı. Her birimiz ayrı fikirler üretiyor, bilgimizi ortak bir yerde birleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü bilgi güçtür ve paylaştıkça daha güçlü oluruz.
Bireysel planlamaların zorluğu düşünüldüğünde, bir ulus için gerekli planlamanın yapılması çok daha büyük bir öenme sahip olacak ve üstün bir çalışma gerektirecektir. Biraz yukarı çıkıp, dünyaya bakınca, bazı ülkelerin de aynı biz bireyler gibi alternatif yaşam için uğraştığını farkettim. Bu ülkeler arkalarında bir ulusu sürüklüyorlar.
Dün Mustafa Kemal'in başını çektiği bir grup insanın, bir ulus için planlayıp sunduğu alternatif yol; bugün benzer şekilde Che ve Fidel'in öncülük ettiği bir akımla, çok daha uzak bir yerlerde devam ediyor.
Gelir artısı olarak bizden tek farkları ellerindeki petrol olan, bunun yanında bizden birçok eksiği olan Küba birkaç yıldır hiç durmadan pozitif üretim yapan; kaynak kullanımını en aza indiren ve gelişime önayak olan politikalar izliyor. Bu farklı yaklaşımlarını gösteren iki haberi ilgili sitelerden (haber1 haber2 haber3) okuyabilirsiniz.
Bizim ülkemiz de 57 yıl öncesine kadar böyleydi.
1 yorum:
Bayram tatilinde Ece Temelkuran'ın "Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita" kitabını okudum. Venezuella'daki devrim ve Hugo Chavez'in başarısının ardındaki gerçekleri anlatan bir kitap. Yazarla kitap hakkinda yapilan bir röportajı http://www.milliyet.com.tr/2006/03/14/pazar/paz05.html adresinde bulabilirsiniz.
Türkiye benzer birşeyi başarabilir mi sorusu ile okudum tüm kitabı. Vardığım sonuç Özal sonrası bir ülkede artık bunu başaramayız oldu.
Okumayanlara "Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita" kitabını tavsiye ediyorum.
Yorum Gönder