Salı, Kasım 07, 2006

Paulownia: Kaçış İçin Kaynak Olabilir Mi?

Bahçe kurma düşüncesini tetikleyen üründü Paulownia. Paulownia Bahçesi uygulanabilirliğini, kavak, zeytin, bodur elma, badem ve ceviz bahçesi uygulanabilirlikleri izledi.

Dolmuşla işe giderken gördüğüm “Dünyanın En Hızlı Büyüyen Ağacı” ilanı ile Paulownia’yı fark ettim ve internette araştırmaya başladım.
Çin Kavağı da denmekte, kerestesi için yetiştirilen bir ağaç.

Lafı uzatmayıp, yaptığım araştırmalardan sonra geldiğim noktayı özetlersem:

- 7 sene sonra kesim yapılacak şekilde 4x4 metreye dikim yapıldığımda 1 hektara 625 ağaç ekiliyor.
- 7 sene sonra doğru bakılan bir ağaç ortalama 1 metreküp kereste verebiliyor.
- 1 metreküp Paulownia kerestesi birim fiyatı ortalama 200-400 dolar.
- 3 hektardaki ağaç sayısı 1875 ağaç, %10 kayıp olursa 1700 ağaç kalacaktır.
- Metreküp bedeli usd 200’den, 1700 ağaçtan elde edilecek gelir 340.000 dolar, kabaca 500.000 YTL.

Bu işin maliyeti nedir?
- Arazi bedeli: Tarla vasıflı, plantasyon amaçlı kullanılacak bir arazinin ortalama bedeli 20.000 YTL ile 30.000 ytl arasında.
- Fidan başına 9 YTL’den 1875 fidan 16.875 YTL.
- Kuruluş aşamasındaki arazi dikime hazırlama, tel çevirme, kuyu açma, dikim ve diğer masraflar yaklaşık olarak 15.000 YTL.
Toplam masraf 50.000, 60.000 YTL yi buluyor.

50.000 YTL yi %15 yıllık faizden 7 sene bankada tutarsam kabaca 135.000 YTL gelir sağlıyorum. Paulownia yetiştirirsem 500.000 YTL kazanabiliyorum. Benzer bir proje çalışmasını Türkiye Paulownia Sitesinde bulabilirsiniz. Benim projem biraz daha aralıklı dikim ve 7 sene yetiştiricilik üzerine hesaplandı.

Bu hesaplamayı 2002 yılında yapmıştım. O sene yukarıdaki Paulownia projesine başlasaydım, şimdi ağaçlarım beş yaşında olacak ve tahmini değerleri 150.000 doların üzerinde olacaktı.

- Şimdi birikmiş kaç liram var?
- Hiç, hatta bir dünya borcum var.
- Bir beş sene daha geçse kaç lira biriktireceğim?
- Yine hiç para biriktiremeyeceğimi söyleyebilirim. Savurgan biri olduğumdan değil, sistemin içinde yer alanlardan biri olduğum için para biriktiremeyeceğim. Modern Kölelik gelir sistemi buna göre düzenlenmiş.

Kağıt üzerinde işler yolunda göründüğü zaman hemen midem bulanır.
- Bu kadar gelir elde ediliyorsa niye kimse bunu yapmamış? Memlekette bir akıllı ben miyim?
Bu düşünceyi karşı düşünce izler.
- Milli Piyango oyunlarından her ay beş, on kişi milyoner oluyor, onları da tanımıyorsun ve onlardan da haberin yok.
Bu düşünceyi karşı düşünce izler.
- Acaba George Orwel, 1984 romanında haklı olabilir mi? Milli Piyango aslında bu ikramiyeleri hiç vermiyor mu?
Ve yine başladığım yere geri dönerim:
- Bu kadar gelir elde ediliyorsa niye kimse bunu yapmamış? Memlekette bir akıllı ben miyim?

Paulownia ile ilgili daha detaylı bilgileri

Türkiye Paulownia sitesinde ve Paulowniaci sitesinde bulabilirsiniz.

Paulownia üzerine yazılarım devam edecek.

Günün Kitabı : Büyük Zen Düğünü / Charles Bukowski
Günün Albümü : Guns and Roses / Apettite for Destruction


04/Mayıs/2007 Notu: Paulownia üzerine araştırma yapanların Paulownia Bahçesi Başarısızlık Mı Olurdu yazımızı da okumalarını tavsiye ederiz.

6 yorum:

güç&onur dedi ki...

aklımızdan çıkarmamamız gereken cümle: "BEN DEĞİLSEM KİM? ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?"
bu arada bi akıllı sen değilsin. BENDE VARIM.

güç&onur dedi ki...

az önce düşündüm de..
bir fikrin-projenin- doğru olup olmadığına ölçüt nedir?
biçok ölçüt vardır herhalde...
- fikrin mükemmelliği, uygulanabilirliği
- mevcut veya benzer bir projeyi uygulamış kişilerin başarısı
bahsetmek istediğim asıl ölçüt
-bu fikri benimseyenlerin sayısı.
bence bir fikir geniş kitlelerce kabul görüyor, ayakta alkışlanıyorsa o fikir-proje- doğru değildir. en azından ciddi şekilde kuşku duymayı gerektiriyordur.
çoğunluğun çoğu zaman yanıldığını düşünüyorum. senin-benim- bu tarz projelerin uygulanabileceğinden duyduğumuz kafa karışıklığının nedeni bu olsa gerek.bu yüzden "bi ben mi akıllıyım" diye düşünüyoruz. nedeni: meseleye toplumun paradigmasından-dünyayı,olayları algılayış biçiminden- daha farklı bir biçimde bakıyoruz. şaşkınlık, az da olsa kafa karışıklığı ve bir arayış içindeyiz. o yüzden insanlar köyünü, topraklarını bırakıp büyük şehirlerde karın tokluğuna sefalet çekmeyi seçerken biz TOPRAK diyoruz.ama azınlıktayız. ve bu yüzden YANILMIYORUZ. hazırladığınız bu site insan hayatını her açıdan zenginleştirebilecek bir site. sitenizi keşfettiğim bir hafta öncesinden beri bu siteyi 4 arkadaşıma tavsiye ettim, dördüde beyendi ama şu ana kadar hiçbirinden sitenizdeki yazılarla ilgili ciddi bir geri dönüş, yorum olmadı. 996 kişiye daha tavsiye etsem 1000 kişiden ancak bir iki tanesi sizi anlayabilecektir.
sonuç olarak alternatif yaşamla, toprakla, cevizle... ilgili düşünceleriniz çoğunluk tarafından dikkate alınmayacaktır.
bence..
DOĞRU YOLDAYIZ.

sempatikmemur dedi ki...

acaba bunun bir pazarı varmı satıyorum dediğin zaman müşteri çıkıyormu bende ekmeyi düşünüyorum

Adsız dedi ki...

bir süredir bende bu ağaç ile ilgileniyorum araştırmalar yapıyorum bartın orman fakültesi orman müh. 4. sınıf öğrencisiyim edinidiğim bilgileride sizinle paylaşmak istedim

birincisi ewet ağaç gerçekten hızlı büyüyen verimli ve getirisi büyük olan bi ağaç ancak gerekli toprak, iklim ve coğrafyayı sağladığınız zaman. yani kısacası internet sitelerinde anlatıldığı gibi herhangi bi yere dikim yaparsanız hiç bir sonuç alamazsınız

ikincisi piyasada tanınan bir tür değil ve insanlar çok ön yargılı bakıyorlar bu da en azından türkiye de bi pazarının oluşmasında büyük sıkıntı yaratıyor. bununla beraber bilinçli firmalarında bu ağacın kullanın alanları ile araştırmaları sürmekte ve şu ana kadar yonga levha, mdflam ve kağıt sektörlerinde başarılı sonuçlar alandı geleceğine parlak bakılıyor

gelelim tek akıllı benmiyim sorusuna! bugün hayatımıza yerleşmiş bir çok şey ilk yapılmaya başlanıldığında saçma yatırımlar olarak görülmüştür örneğin; damacana ya da pet şişelerle su satılması! ilk başta insanların yadırgadığı bu işin şimdi koskoca bir sektöre dönüşmesi gibi...

neticede kazanç sağlamanın 2 yolu wardır ya herkesin yaptığı işi yaparsın ve pastadan ufak bi pay alırsında yada ileriyi görüp yatırım yapar pastadan büyük pay alırsın

saygılarımla...

sameterturk dedi ki...

1 hektara 625 ağaç 4x4 aralıkla imkansız; hatalı bir bilgi,4x4 ekebileceğin fidan sayısı sadece 63 tür.bilginize...

orhan alp atay dedi ki...

öncelikle bu siteyi çok beğendim emeği geçen herkese minnettarım. Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesi Biyosistem Müh. 4. sınıftayım. sn samettürk bir hektar 10000 metrekare yani 10 dekara tekabül eder ki 4*4 dikilen bir fidan 16metrekare alanda bir fidan demektir yani 10 dekarda yada 1 hektarda 625 fidan eder.Düzeltme yapmak istediğim bir diğer husus ise bu ağaç türü 4*2 dikilebilir 4*4 gibi seyrek dikmeye gerek yok. sonuç olarak kar amaçlı yapmak istiyoruz bu işi evet denildiği gibi uygun iklimde 5. senede yaklaşık 1metreküp verim alınıyor fakat ağacımızı 7. ve 8. sene hasat edersek yaklaşık 1.5 metreküp hatta 10 sene sonra hasat edersek 3 metreküp verim alabilmekteyiz bu bilgiler ışığında 10 hektar arazimizde 4*2 dikim de 1250 ağaçtan 7. senede hasat ettiğimizde 1875 metreküp kereste almış oluruz bu ağaç yaşı arttıkça sertleşen dolayısıyla fiyatını da kalitesinide artıran bir türdür.verdiğiniz birim fiyatın min. değerinden hesaplarsak ki TL bazında 500 TL eder.elde ettiğimiz meblağ tam olarak 937 bin 500TL olur tabiki kayıplarımız olacaktır fakat bu kesinlikle 900 bin TL nin altına düşmez.bu ürünü satabileceğimiz pazar elbetteki sıkıntılı fakat tabiri caizse her malın bir kör alıcısı vardır :).Bir akıllı ben miyim? sorusuna ise bu fikir babamın bana söylediği bir şey ama sistemin sömürgesi olmaktansa alemin akıllısı olup risk almaya değer düşüncesindeyim.Atatürk bu topraklara ve bu toprakların insanlarına güvendi ve kazandı.toprağa yatırm yapmaktan korkmayalım hakkını verdiğinizde bereketine şaşıracaksınız.ben fikirlerimle (hemen hemen herkesin dalga geçtiği, inanmaktan korktuğu)ve düşüncelerimle ülkeme toprağıma ve en güzeli bu toprağın insanlarına hizmet etmekten vazgeçmeyeceğim.bu proje bismillah deyip başlamak için çok uygun. günlerdir araştırıyorum ve Çin'in tam 2600 senedir kereste ihtiyacını karşılıyor. şayet 1 milyar 300 milyon insanın kereste ihtiyacını karşılıyorsa bu bitki ülkemin ormanlarını da koruyabilir kanaatindeyim. herkese bol keyifli,kazançlı ve tertemiz günler dilerim saygılarımla...