Cuma, Mart 16, 2007

Tohumdan Biyodizele - 4




Tohumdan Biyodizele – 2 yazımın sonunda araştıracağım soruların cevaplarına dönelim.

Kanola üretimi ile ilgili bulduğum güzel bir haber ile başlayayım. Kanola üretimine prim ödemesi yapılmakta. 2006 yılında üretilen bir kilogram Kanola için 22 kuruş prim verilmekte.

1 dönümden ortalama 250 kilogram kanola üretebileceğimizi önceki yazılarımda belirtmiştim. 50 dönüm (neden 50 dönüm olduğunu bilahare yazacağım) kanola dikimi yaptığımızı varsayar isek.

250 Kg X 50 da X 0,22 Ykr = 2750 YTL prim geliri alırız.

Masraf kalemlerinden:
1) Kanola ekimi için kullanılacak makinanın kirasının,
2) Gübreleme, bakım ve sulama masrafının,
3) Hasat için kullanılacak biçerdöverin kira bedelinin,

elde edeceğimiz primden karşılandığı varsayımı ile yolumuza masrafsız devam edelim.
Farklı tiplerde depolar mevcut, paslanmaz çelikten yapılanlar ve Polyesterden yapılanlar. 5 tonluk depoların ortalama fiyatı 1.500 ytl. Bir adet yağ depolamak için ve bir adet biyodizel depolamak için iki farklı depoya ihtiyacımız olacak.

Kanoladan yağ üretmek için bir çok firmanın pres makinaları mevcut. İnternette araştırma yapınca bir iki firmaya ulaşılabiliyor. Pres makinasının ortalama maliyeti 2500-3000 YTL.


Gelelim ana makinamız Biyodizel makinasına. Atık yağ ile biyodizel üretmeyi düşenseydik, başlayacağımız nokta burası olacaktı. (Atık yağ ile üretim yapmak işin kolay yanı olduğu için şimdilik çok irdelemiyorum.)
İnternette araştırma yapınca biyodizel makinası üreten bir iki firmaya ulaşılabiliyor. Bulduğum firmaların en düşük kapasiteli makinası 200-300 litre yağ işleme kapasitesine sahip. Benim için 75-100 litre yağ işleme kapasitesine sahip bir makina olsa yeterli olacak.

Planladığım kapasitedeki biyodizel makinası için ortalama maliyet 3000 YTL.

Tüm bu makinaları ve depoları koyacak 20-25 metrekare kapalı bir yer inşaa etmek için ise 4500 YTL yeterli olacaktır.
Günün sonunda, Tohumdan Biyodizele – 2 yazımın sonunda sorguladığım masrafları toplarsam.

2 adet Depo : 3.000 YTL
Pres Makinası : 3.000 YTL
Biyodizel Makinası : 3.000 YTL
Kapalı Alan İnşaası : 4.500 YTL

Toplam : 13.500 YTL

Giderek Tohumdan Biyodizele projesinin sonuna yaklaşıyoruz.

Günün Kitabı : Afrikalı Leo / Amin Maalouf
Günün Albümü : Dave Weckl Band / Live

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu anlattıklarınız uygulamaya geçince fiyatlar sizin verdiğiniz fiyat düzeyinin iki katına ve daha fazlasına çıkıyor.bir yağ pres makinası nerede 3000 ytl bana bunu bir açıklayabilirmisiniz. siz kimim kandırıyorsunuz.Ülkemizde daha bilinçi tüketici ve üretici yaratmak için gerçek bilgileri insanlarala paylaşmak bence daha doğru olur.